A zenehallgatás egészségügyi előnyökkel is jár

Fizikai, közösségi, hangulatjavító előnyökkel egyaránt jár a zenehallgatás – írja a Healthline. A zene egyesít, közösséget kovácsol, gondoljunk csak a nemzeti himnuszokra, melyek a sporteseményeken összekötik a tömegeket, vagy épp azokra a tiltakozó dalokra, melyek egy közös célt szolgálnak a felvonulásokon, de ugyanígy a vallásnak is része a zene.

Nemcsak közösségépítő funkciója van, a szerelmes dalok a romantikus hangulatot segítik, az altatódalok pedig a szülők és a csecsemők számára segítenek a biztonságos kötődés kialakulásában és a sort még folytathatnánk.

A zene az elmére is hatással van, több kutatás is megállapította, hogy a zenehallgatás stimulálja az agyat, ami így aktívabb lesz. A zenehallgatás ráadásul a memorizálási képességekre is pozitív hatással van. Egy vizsgálatban a kutatók olyan feladatokat adtak az embereknek, melyekben rövid szólistákat kellett elolvasniuk, majd ezt felidézniük. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik klasszikus zenét hallgattak, felülmúlták azokat, akik csendben vagy fehér zajban dolgoztak.

Ugyanebben a vizsgálatban azt is nyomon követték, hogy az emberek milyen gyorsan tudtak egyszerű feldolgozási feladatokat elvégezni – számokat és geometriai formákat összevetni és itt is megmutatkoztak ezek az előnyök. Az is kiderült, hogy bár a zene nem fordítja vissza az Alzheimer-kórban és a demencia más formáiban szenvedő emberek memóriavesztését, a zenehallgatás lassítja a kognitív hanyatlást. A zenei memória az egyik legellenállóbb agyi funkció a demenciával szemben.

A zenehallgatás a mentális betegségek kezelésében is segít, ugyanis megváltoztatja az agy működését. Neurológiai kutatók megállapították, hogy a zenehallgatás számos olyan neurokémiai anyagot szabadít fel, melyek szerepet játszanak az agyműködésben és a mentális egészségben.

Ilyen például a dopamin, ami az öröm és a jutalom érzésével kapcsolatos kémiai anyag. A zenehallgatás hatással van a kortizol-termelésre, és a szerotonin, valamint más, immunitással kapcsolatos hormonok szintjére is, ezen kívül pedig oxitocint szabadít fel, ami egy olyan kémiai anyag, amely elősegíti a másokkal való kapcsolatteremtés képességét.

A zenehallgatásnak hangulatjavító hatása is van, erről is végeztek kutatást, amiben azt kérdezték, hogy miért hallgatnak az emberek zenét. Az egyik leggyakoribb ok az volt, hogy a zene segít szabályozni az érzelmeket, képes megváltoztatni a hangulatot és segít az embereknek feldolgozni az érzéseiket. A zene segít csökkenteni a szorongást, erre is számos bizonyíték van. Ezek egyike szerint a természet hangjaival kevert zene segít az embereknek kevésbé szorongani, még a kritikus betegségekkel szembenézők is kevésbé érzik ezt a zeneterápia után.

A zenehallgatás tehát fontos része az egészséges életnek. Minden ember más és más, és persze a zenehallgatásban is megjelennek az ízlésbeli különbségek. Sok-sok online rádiócsatorna közül választhat az, aki interneten keresztül szeretne rádiót hallgatni, érdemes mindig a napi hangulatnak, tevékenységnek megfelelő csatornát kiválasztani.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Miért olyan fontos a megfelelő szigetelés?

2024. március 23.|

Az energiaárak drágulása rávilágított arra, hogy nemcsak a fűtési rendszer korszerűsítésére kell figyelmet fordítaniuk a háztulajdonosoknak, hanem a szigetelésre is. A szigetelés állapota nagyban befolyásolja a fűtési költségeinket, de számos más tényezőt is.

Helyes és helytelen fogmosási szokások

2024. március 19.|

A fogszuvasodás meglehetősen gyakori fogprobléma, és nem is gondolnánk, de emberek millióit érint szerte a világban. Ennek egyik oka az, hogy bár mosunk fogat, de azt nem a megfelelő módon tesszük.

Ez lehet álmaid munkája, ha fontos számodra a sport

2023. november 20.|

Az idősebbek gyakran hangoztatják, hogy olyan szakirányba próbáljunk meg elhelyezkedni, mely igazán közel áll a szívünkhöz, ennek köszönhetően a későbbiekben a hobbink lesz majd a munkánk.