Helyes és helytelen fogmosási szokások

A fogszuvasodás meglehetősen gyakori fogprobléma, és nem is gondolnánk, de emberek millióit érint szerte a világban. Ennek egyik oka az, hogy bár mosunk fogat, de azt nem a megfelelő módon tesszük.

Már gyerekkorban érdemes kialakítani a helyes fogápolási szokásokat, viszont ez nem könnyű, ha a szülők sem mosnak fogat rendszeresen, illetve nem a helyes módszerrel teszik mindezt. És a helyzet az, hogy a fogszuvasodás egyik oka nem a fogmosás hiánya, nem épp maga a fogmosás. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy milyen fogápolási szokásaink vannak. Fontos, hogy mikor mosunk fogat, mivel, és milyen gyakran. Ha például nem a megfelelő időben tesszük ezt, akkor bizony akár még árthatunk is a fogainknak.

Az Index már 2022-ben írt arról, hogy a szakértők szerint nem mindegy, hogy étkezés előtt vagy után mosunk-e fogat. Ugyan a legtöbb ezt nem csinálják jó!

Ahogyan ne mossunk fogat, avagy helytelen szokások

A legtöbben kép fő dolgot szoktak helytelenül csinálni, ha fogmosásról van szó. Az egyik a fogmosás ideje, vagyis hogy étkezés előtt vagy után mossák a fogukat. Sokan úgy gondolják, hogy az étkezéseket követően célszerű megmosni a fogunkat, hiszen így tudjuk eltávolítani az ételmaradékot.

Ez valóban így is van, viszont azt nem árt tudni, hogy az ételekben lévő sav ugyanis még rajta lehet a fogunkon, ha pedig elkezdjük sikálni, akkor azzal csak ártunk a fogzománcunknak. Jobban járunk, ha az étkezés után várunk fél órát, és csak ezt követően állunk neki a fogmosásnak.

A másik nagy hiba, amit sokan elkövetnek, hogy a kelleténél hosszabb ideig használják a fogkeféjüket. A szakemberek véleménye szerint háromhavonta érdemes kicserélni a fogkeféket, persze rendszeres használat mellett. Persze előbb is lecserélhetjük a fogkefét, ha azt tapasztaljuk, hogy a sörték már szétállnak vagy elgörbülnek. Ha nem cseréljük le a fogkefét időben, akkor nem lesz hatékony a fogmosás, ez pedig szintén vezethet fogszuvasodáshoz.

Helyes fogápolási szokások: mikor, mennyit és mivel?

Ahhoz, hogy fogaink épségét megőrizhessük, legalább naponta kétszer, minimum két percig kellene fogat mosunk, és persze a már említett szabályt is célszerű betartani az étkezések utáni fogmosással kapcsolatban. Azzal sem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy megfelelő fogkefét és fogkrémet célszerű választani.

Akinek érzékenyebb az ínye, vagy a foga, választhat puha sörtéjű fogkefét is. A fogkrém kérdése is érdekes, ebből is rengetegféle van már manapság. A kiegészít fogápolási lehetőségekről sem szabad megfeledkezni.

Fogselyem, fogköz tisztítókefe, szájvíz, mind-mind fontos részei a megfelelő fogápolásnak. Ahhoz, hogy a lehető legalaposabban tisztíthassuk le fogainkat, ezeket is érdemes napi rendszerességgel használni. Arra is figyeljünk, hogy az esti fogmosás után már ne együnk semmit, inni is csak vizet igyunk, ugyanis már egy csésze tea vagy szörp is károsíthatja a fogainkat. Ha ezekre odafigyelünk, akkor megelőzhetjük a fogszuvasodást, illetve fogaink idő előtti elvesztését.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Egy otthoni medence tavasztól őszig fitten tarthat minket

2024. július 14.|

Ahhoz, hogy mindig frissek és fittek legyünk, megfelelő életmódra van szükség. A rendszeres testmozgás pedig ennek egyik alappillére. Akinek medence van az udvarában, annak mindenképp érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, hiszen a rendszeres pancsolás fitten

Miért olyan fontos a megfelelő szigetelés?

2024. március 23.|

Az energiaárak drágulása rávilágított arra, hogy nemcsak a fűtési rendszer korszerűsítésére kell figyelmet fordítaniuk a háztulajdonosoknak, hanem a szigetelésre is. A szigetelés állapota nagyban befolyásolja a fűtési költségeinket, de számos más tényezőt is.

Helyes és helytelen fogmosási szokások

2024. március 19.|

A fogszuvasodás meglehetősen gyakori fogprobléma, és nem is gondolnánk, de emberek millióit érint szerte a világban. Ennek egyik oka az, hogy bár mosunk fogat, de azt nem a megfelelő módon tesszük.