Ilyen hatásokkal lehet szervezetünkre az, ha nekiállunk sportolni

Nem titok, hogy a mozgás rengeteg jótékony hatással van a szervezetünkre, ezt pedig az orvosok, és szakemberek nem győzik folyamatosan kihangsúlyozni. Legyen szó úszásról, kirándulásról, biciklizésről vagy futásról, a sport nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti.

Azonban azok az emberek, akik rendszeresen sportolnak, hosszútávon érezhetik magukon a mozgás előnyeit, mely fizikailag, és szellemileg is hatással van az életünkre.

A különböző mozgásformák kipróbálása során ki tudjuk választani azt, hogy számunkra melyik sport lehet a legideálisabb, hogy melyik tetszik nekünk a legjobban.

Komoly problémákkal vehetjük fel a harcot akkor, ha nekiállunk sportolni

A testgyakorlásnak a pozitív hatásai szinte azonnal észrevehető, hiszen már edzés során is felszabadulnak az endorfinok, melynek köszönhetően egyből jobb lesz a kedvünk és a közérzetünk is. Emellett a mozgás maga szinte azonnal javítja a koncentrációs képességeinket, így, ha a sportolást reggelre időzítjük, utána a munkánkra is jobban fogunk tudni majd összpontosítani.

De nézzük meg, konkrétan milyen hatással van a rendszeres sport a testünkre.

Ahogy már említettük, a sportolás közben hatóanyagok szabadulnak fel a szervezetünkbe, mely javítja a hangulatunkat, oldja a szorongást. Emellett a felesleges energiák levezetése miatt is kiegyensúlyozottabbá fogunk válni. A rendszeres mozgás tehát segít akkor, ha stresszesek vagyunk, esetleg, ha depresszióval, szorongással küzdünk.

A mozgás során önbizalmunkat is tudjuk növelni, emellett az izmok fejlődését is elősegíti, illetve hozzájárul a súlyfelesleg-vesztéshez.

A mozgás lassítja az öregedést, javítja a vérkeringést, és csökkentheti a súlyosabb betegségek kialakulásának esélyét. A sportolást soha nem késő elkezdeni, ezt pedig nem lehet elégszer kihangsúlyozni. Különösen idősebb korban lényeges az izomerő megőrzése, ugyanis ennek hiányában egyre nehezebbé válhatnak a mindennapi tevékenységeink.

Legyünk óvatosak, előzzük meg a sérüléseket

A sportolás során is érdemes elővigyázatosnak lennünk, hogy a betegségeket, és az esetleges sérüléseket elkerüljük. Fontos, hogy ne erőltessük túl az izmainkat, tehát ha 1-2 napja kezdtünk el sportolni, ne akarjunk 10 km-t lefutni, vagy hatalmas súlyokat emelni. A leggyakoribb balesetek sportolás közben az esés, zúzódások, húzódások, illetve horzsolások, súlyosabb esetben ficam, és törés. A kisebb sérüléseket elég fertőtleníteni, és leragasztani, de súlyosabb esetben mindenképpen keressünk fel egy orvost.

Nem árt az se, ha a biztonság kedvéért kötünk egy egészségbiztosítást, ugyanis így baj esetén a lehető legjobb ellátásban részesülhetünk. Jó tudni, hogy az egészségbiztosítások a járóbetegeknek, és a fekvőbetegeknek is hasznos lehet, tehát korszerű ellátásban lehet részünk, akkor is ha sportolás közben súlyosabb sérülést szerzünk.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Miért olyan fontos a megfelelő szigetelés?

2024. március 23.|

Az energiaárak drágulása rávilágított arra, hogy nemcsak a fűtési rendszer korszerűsítésére kell figyelmet fordítaniuk a háztulajdonosoknak, hanem a szigetelésre is. A szigetelés állapota nagyban befolyásolja a fűtési költségeinket, de számos más tényezőt is.

Helyes és helytelen fogmosási szokások

2024. március 19.|

A fogszuvasodás meglehetősen gyakori fogprobléma, és nem is gondolnánk, de emberek millióit érint szerte a világban. Ennek egyik oka az, hogy bár mosunk fogat, de azt nem a megfelelő módon tesszük.

Ez lehet álmaid munkája, ha fontos számodra a sport

2023. november 20.|

Az idősebbek gyakran hangoztatják, hogy olyan szakirányba próbáljunk meg elhelyezkedni, mely igazán közel áll a szívünkhöz, ennek köszönhetően a későbbiekben a hobbink lesz majd a munkánk.