A hőszivattyú javítja a benti levegő minőségét

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a légszennyezés, ami főleg a városokban és az autóutak közelében tapasztalható. Sok olyan környék létezik, amit minden oldalról egy gyár vesz körbe, így a levegő nem a legjobb minőséget nyújtja a lakóknak. Sajnos a légköri szennyezés olyan valósággá vált, ami milliók életét érinti.

Egyesek azt feltételezik, hogy a falusi élet mindent megoldhat, azonban a kisebb közösségek sem lélegezhetnek fel igazán, a láthatatlan szemcsék elől senki sem menekül. Innentől kezdve egyre több a tüdőt támadó betegség, valamint gyakoribbá válnak az allergiák is.

A toxikus szennyező anyagok nagy koncentrációban való jelenléte miatt rossz minőségűvé válik a levegő, ami jelentős egészségügyi kockázatot jelent. A részecskék természetes forrásokból (homokviharok, vulkánkitörések, erdőtüzek stb.) és emberi tevékenységből (közlekedés, különösen dízel járművek, hulladékégetők, széntüzelés, bányászat, ipari folyamatok stb.) származó légszennyező anyagok, amelyek mélyen behatolnak a tüdőbe és bejutnak a véráramba, ezért különösen károsak. Nem véletlen, hogy egyre többen próbálják csökkenteni a káros anyagok mennyiségét.

A benti levegő tisztítása hőszivattyúval is lehetséges

Miközben odakint nem tehetünk semmit, addig a benti levegő minőségéről még gondoskodhatunk. Az emberi fejlődés lehetővé tette, hogy az egészségünk és a jólétünk központi kérdéssé váljon, ráadásul egyre több eszköz áll a rendelkezésünkre, ha a jobb életet választjuk. Az egyik ilyen lehetőség mindig a légkondicionáló és a szellőztető rendszer szokott lenni, amit a napi rutinunk során használunk, derül ki a yetiklima.hu írásából. Ma szinte mindenki otthon van pár órán keresztül, és sokan a munkájuk miatt is a négy fal közé kerülnek, az idejük nagy részét zárt térben töltik.

Amikor légkondicionáló készülékről beszélünk, akkor akaratlanul a hűtés és a fűtés jut eszünkbe, ha pedig a melegvíz előállítására is gondolunk, akkor biztosan megemlítjük a hőszivattyúkat. Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség a legjobb elérhető technológiának nevezte, és úgy tartják, hogy 2050-re világszerte használni fogják. Tartós és környezetbarát megoldást fog hozni télen és nyáron is, miközben a tiszta levegőről is gondoskodik.

A hőszivattyú előnyei

A hőszivattyú mindig a természetes környezetből nyeri ki az energiát, ami lehet a levegő, a víz vagy a föld. Ez azt jelenti, hogy az év bármely szakában élvezhetjük a fűtést, a hűtést és a melegvizet is, miközben teljes mértékben a természeti erőforrásokra hagyatkozunk. Ettől függetlenül kevesen használják az otthonukban, sokkal gyakrabban találkozunk velük bevásárlóközpontokban, oktatási intézményekben, kórházakban vagy éppen bevásárlóközpontokban.

Ez a légkondicionáló rendszer nyáron és télen egyaránt tökéletes hőmérsékletet biztosít a lakásban. A mindkét funkciót ellátó készülék előnyei mellett a hőszivattyús légkondicionálás sokkal kevesebbet fogyaszt, mint az elektromos radiátorok ugyanolyan előállított teljesítmény mellett, és ez lehetővé teszi számunkra, hogy megtakarítsunk a villanyszámlán, mivel ez a készülék mindig több energiát szolgáltat, mint amennyit fogyaszt.

A hőszivattyú tisztítja a levegőt

Arról ritkábban esik szó, hogy a hőszivattyú a tisztább levegőért is felelős, amire minden otthonnak szüksége van. Ez az eszköz nemcsak hatékony működést garantál, hanem csökkenti a széndioxid-kibocsátást, amivel alapból biztosítja az egészségesebb környezetet. A beépített szűrők segítenek eltávolítani az apró, szabad szemmel nem látható részecskéket, tehát mindenképpen javítják a belső terek levegőjének a minőségét.

Amennyiben olyan eszközt vásárolunk meg, amelyik optimális szűrő- és tisztítórendszerrel van ellátva, akkor gondoskodunk a hőkomfortról, a melegvízről és a belélegezhető oxigénről is. Sajnos egyre többen szenvednek az allergiáktól, amik főleg a tavaszi és a nyári időszakban tapasztalható, azonban a hőszivattyú ezekben a hónapokban is a segítségünkre lesz. Ha pedig arra gondolunk, hogy mindezt fenntartható fejlődéssel és hatékonysággal teszi, akkor még inkább szeretnénk beszerezni a sajátunkat.

Egyéb módszerek a levegő tisztításához

Alap dolog a szellőztetés, bár nem elég a nap bármely szakában kinyitni az ablakokat. A legjobb, ha nagyjából 30 percet szánunk a szellőztetésre, de mindig olyan időpontokban, amikor kisebb a forgalom és kisebb a pollenterhelés, nem is beszélve a kinti hőmérsékletről. Az egész ház levegőjének felfrissítése érdekében a szellőztetést naponta kell elvégezni.

Érdekes, hogy 1989-ben a NASA közzétett egy tanulmányt, amely szerint a levegőt leginkább tisztító növények között szerepel a tigrisnyelv, a bambuszpálma és a fikusz. Ez azt jelenti, hogy zöld növényekkel is sokat tehetünk a levegő tisztítása érdekében, főleg, ha ezek közül választunk.

Végül, jó tipp, ha kerüljük a szintetikus anyagokat, amennyire csak lehetséges. Ha azt szeretnénk, hogy a lakásban vagy házban tisztább legyen a levegő, akkor ideális esetben inkább pamut- vagy gyapjútakarókat használjunk, mint poliészterkeverékeket.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Fittnek maradni nassolás mellett

2023. január 18.|

Az egészséges étkezés ellentmondásos téma a XXI. században. Egyfelől ez a feldolgozott, nagyipari körülmények közt előállított „műanyag” ételek kora, gyorséttermekkel, egészségtelen nassolni valókkal.

A zenehallgatás egészségügyi előnyökkel is jár

2023. január 3.|

Fizikai, közösségi, hangulatjavító előnyökkel egyaránt jár a zenehallgatás – írja a Healthline. A zene egyesít, közösséget kovácsol, gondoljunk csak a nemzeti himnuszokra, melyek a sporteseményeken összekötik a tömegeket, vagy épp azokra a tiltakozó dalokra, melyek

Minden, amit érdemes tudnunk a sportoláshoz használt okosórákról

2023. január 2.|

A mai modern világban, a rohamosan fejlődő technológiáknak köszönhetően már minden használati eszközünk lehet okos, ez alól pedig nem lehetnek kivételek a karórák sem. Az okosórák használata éppen ezért az elmúlt néhány év során folyamatosan