A hőszivattyú javítja a benti levegő minőségét

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a légszennyezés, ami főleg a városokban és az autóutak közelében tapasztalható. Sok olyan környék létezik, amit minden oldalról egy gyár vesz körbe, így a levegő nem a legjobb minőséget nyújtja a lakóknak. Sajnos a légköri szennyezés olyan valósággá vált, ami milliók életét érinti.

Egyesek azt feltételezik, hogy a falusi élet mindent megoldhat, azonban a kisebb közösségek sem lélegezhetnek fel igazán, a láthatatlan szemcsék elől senki sem menekül. Innentől kezdve egyre több a tüdőt támadó betegség, valamint gyakoribbá válnak az allergiák is.

A toxikus szennyező anyagok nagy koncentrációban való jelenléte miatt rossz minőségűvé válik a levegő, ami jelentős egészségügyi kockázatot jelent. A részecskék természetes forrásokból (homokviharok, vulkánkitörések, erdőtüzek stb.) és emberi tevékenységből (közlekedés, különösen dízel járművek, hulladékégetők, széntüzelés, bányászat, ipari folyamatok stb.) származó légszennyező anyagok, amelyek mélyen behatolnak a tüdőbe és bejutnak a véráramba, ezért különösen károsak. Nem véletlen, hogy egyre többen próbálják csökkenteni a káros anyagok mennyiségét.

A benti levegő tisztítása hőszivattyúval is lehetséges

Miközben odakint nem tehetünk semmit, addig a benti levegő minőségéről még gondoskodhatunk. Az emberi fejlődés lehetővé tette, hogy az egészségünk és a jólétünk központi kérdéssé váljon, ráadásul egyre több eszköz áll a rendelkezésünkre, ha a jobb életet választjuk. Az egyik ilyen lehetőség mindig a légkondicionáló és a szellőztető rendszer szokott lenni, amit a napi rutinunk során használunk, derül ki a yetiklima.hu írásából. Ma szinte mindenki otthon van pár órán keresztül, és sokan a munkájuk miatt is a négy fal közé kerülnek, az idejük nagy részét zárt térben töltik.

Amikor légkondicionáló készülékről beszélünk, akkor akaratlanul a hűtés és a fűtés jut eszünkbe, ha pedig a melegvíz előállítására is gondolunk, akkor biztosan megemlítjük a hőszivattyúkat. Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség a legjobb elérhető technológiának nevezte, és úgy tartják, hogy 2050-re világszerte használni fogják. Tartós és környezetbarát megoldást fog hozni télen és nyáron is, miközben a tiszta levegőről is gondoskodik.

A hőszivattyú előnyei

A hőszivattyú mindig a természetes környezetből nyeri ki az energiát, ami lehet a levegő, a víz vagy a föld. Ez azt jelenti, hogy az év bármely szakában élvezhetjük a fűtést, a hűtést és a melegvizet is, miközben teljes mértékben a természeti erőforrásokra hagyatkozunk. Ettől függetlenül kevesen használják az otthonukban, sokkal gyakrabban találkozunk velük bevásárlóközpontokban, oktatási intézményekben, kórházakban vagy éppen bevásárlóközpontokban.

Ez a légkondicionáló rendszer nyáron és télen egyaránt tökéletes hőmérsékletet biztosít a lakásban. A mindkét funkciót ellátó készülék előnyei mellett a hőszivattyús légkondicionálás sokkal kevesebbet fogyaszt, mint az elektromos radiátorok ugyanolyan előállított teljesítmény mellett, és ez lehetővé teszi számunkra, hogy megtakarítsunk a villanyszámlán, mivel ez a készülék mindig több energiát szolgáltat, mint amennyit fogyaszt.

A hőszivattyú tisztítja a levegőt

Arról ritkábban esik szó, hogy a hőszivattyú a tisztább levegőért is felelős, amire minden otthonnak szüksége van. Ez az eszköz nemcsak hatékony működést garantál, hanem csökkenti a széndioxid-kibocsátást, amivel alapból biztosítja az egészségesebb környezetet. A beépített szűrők segítenek eltávolítani az apró, szabad szemmel nem látható részecskéket, tehát mindenképpen javítják a belső terek levegőjének a minőségét.

Amennyiben olyan eszközt vásárolunk meg, amelyik optimális szűrő- és tisztítórendszerrel van ellátva, akkor gondoskodunk a hőkomfortról, a melegvízről és a belélegezhető oxigénről is. Sajnos egyre többen szenvednek az allergiáktól, amik főleg a tavaszi és a nyári időszakban tapasztalható, azonban a hőszivattyú ezekben a hónapokban is a segítségünkre lesz. Ha pedig arra gondolunk, hogy mindezt fenntartható fejlődéssel és hatékonysággal teszi, akkor még inkább szeretnénk beszerezni a sajátunkat.

Egyéb módszerek a levegő tisztításához

Alap dolog a szellőztetés, bár nem elég a nap bármely szakában kinyitni az ablakokat. A legjobb, ha nagyjából 30 percet szánunk a szellőztetésre, de mindig olyan időpontokban, amikor kisebb a forgalom és kisebb a pollenterhelés, nem is beszélve a kinti hőmérsékletről. Az egész ház levegőjének felfrissítése érdekében a szellőztetést naponta kell elvégezni.

Érdekes, hogy 1989-ben a NASA közzétett egy tanulmányt, amely szerint a levegőt leginkább tisztító növények között szerepel a tigrisnyelv, a bambuszpálma és a fikusz. Ez azt jelenti, hogy zöld növényekkel is sokat tehetünk a levegő tisztítása érdekében, főleg, ha ezek közül választunk.

Végül, jó tipp, ha kerüljük a szintetikus anyagokat, amennyire csak lehetséges. Ha azt szeretnénk, hogy a lakásban vagy házban tisztább legyen a levegő, akkor ideális esetben inkább pamut- vagy gyapjútakarókat használjunk, mint poliészterkeverékeket.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Ez lehet álmaid munkája, ha fontos számodra a sport

2023. november 20.|

Az idősebbek gyakran hangoztatják, hogy olyan szakirányba próbáljunk meg elhelyezkedni, mely igazán közel áll a szívünkhöz, ennek köszönhetően a későbbiekben a hobbink lesz majd a munkánk.

  • Kép forrása: jotifuti.hu

A futás egészségügyi és biológiai hatásai: előnyei és hátrányai

2023. október 18.|

A futás, mint fizikai tevékenység, az emberiség történetének legősibb formái közé tartozik. Egyaránt szolgált élelem beszerzésére és veszély előli menekülésre. A modern kor emberének mindennapjaiban azonban a futás a testi és lelki egészség megőrzésének eszközévé

Ilyen hatásokkal lehet szervezetünkre az, ha nekiállunk sportolni

2023. szeptember 1.|

Nem titok, hogy a mozgás rengeteg jótékony hatással van a szervezetünkre, ezt pedig az orvosok, és szakemberek nem győzik folyamatosan kihangsúlyozni. Legyen szó úszásról, kirándulásról, biciklizésről vagy futásról, a sport nem csak a testünket, hanem