A kiégés ellen a testmozgás és a pihenés segíthet

A nagyszüleink vagy a szüleink egész életükben ugyanannál a cégnél dolgoztak, huszonévesen gyerekük volt, lakást vettek és ellátták a feladataikat. Az Y és Z generációk már egészen más körülmények között nőttek fel, ahol keresik a jobb fizetést, az izgalmas kihívásokat, azonban a modern kor rengeteg negatív változást tartogat a számukra.

Sajnos egyre kevesebben érzik azt a motivációt, ami a napi feladatok elvégzéséhez kell, nem bírják a repetitív feladatokat, és sokan panaszkodnak a kiégés miatt.

Több felmérést végeztek, ahol a válaszadók több, mint a fele panaszkodott a kiégésről, ami a pandémia alatt még tovább fokozódott. Ami először 47% volt, az egészen 58%-ig emelkedett, és ha azt is hozzátesszük, hogy mindössze egy év telt el a két szám között, akkor láthatóvá válik a probléma súlyossága. Az Y generáció nem túlságosan lojális a munkahelyéhez, szereti kritizálni a rendszert, ugyanakkor nagy a szabadságigénye. A Z generáció pedig a klímaváltozás élharcosa, valamint a digitális eszközök királya, a munka helyett pedig szívesen választja a tanulást.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a fiataloknak sokkal több problémájuk van, mint az időseknek, hanem azt, hogy ma már nem kell harminc évig ugyanannál a cégnél dolgozni, hogy megtapasztaljuk a kiégés fogalmát.

A környezet nem segít megszüntetni a stresszt

Ma egyre kevesebb a munkahelyi tőke, a fiatalok mellékállásokat vállalnak, stresszelnek a pénzügyeken, elnehezedik a megélhetésük, nem tudnak elköltözni otthonról, a fizetésük nem emelkedik az árakkal együtt, további nyomást éreznek a számlák befizetése közben, ugyanakkor a klímakatasztrófa is aggasztja őket. Nem csoda, hogy az ember pár év alatt eljut arra a szintre, hogy ki sem akar mozdulni otthonról, és legszívesebben a homokba dugná a fejét.

Az egyre tornyosuló nyomás pedig az emberek életvitelében is meglátszik. Ma minden a munkáról szól, hétköznap nem élünk, és csak a hétvégét várjuk, ami egy modern rabszolgaságként is felfogható. A legtöbben gyorsan elkészíthető és kevésbé egészséges ételeket fogyasztanak, és akkor a napi háromszori mozgásról nem is beszéltünk. Pedig éppen ez az apróság az, ami segíthet leküzdeni a kiégést.

Elég megnézni a közösségi médián található bejegyzéseket, ahol mindenki ért egy kicsit az egészéges életmódhoz, ahol mindenki meditációval kezdi a napot, miközben látszólag beutazzák a világot, és még a munkahelyre sem kell bejárniuk. Aki pedig ezeket a bejegyzéseket nézi, az hullafáradtan esik be az ajtón, és arra sincs ereje, hogy elmenjen a postára, mivel minden áron el akarja kerülni a sorban állást.

Keressük meg az egyensúlyt az életben

Ne csak azt posztoljuk, ahogy közösen eszünk a barátainkkal, miközben a valóság egészen mást takar. Azt a több órát, amit az interneten töltünk el, nyugodtan felhasználhatjuk arra, hogy tegyünk egy kellemes sétát, hogy pihenjünk, olvassunk vagy éppen elmenjünk arra az edzésre, amit hónapok óta kinéztünk magunknak. Csak így fogjuk tudni elkerülni a 21. század betegségét, a kiégést.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

A hőszivattyú javítja a benti levegő minőségét

2022. augusztus 25.|

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a légszennyezés, ami főleg a városokban és az autóutak közelében tapasztalható. Sok olyan környék létezik, amit minden oldalról egy gyár vesz körbe, így a levegő nem a legjobb minőséget nyújtja

A rendszeres jakuzzizás enyhíti a sportsérüléseket

2022. augusztus 25.|

Bár igaz, hogy a jakuzzi kellemes érzést nyújt, számos előnye van az elme és az egészség szempontjából is. Többek között csökkenti a stresszt és elősegíti a relaxációt, de az egyik legfontosabb, hogy segít az izomproblémákon.

  • Kép: premiummedence.hu

Medenceépítés házilag lépésről lépésre

2022. augusztus 25.|

Ha van kertünk, akkor az úszómedence mindenképpen jól fog kinézni benne. Ez nemcsak eleganciát kölcsönöz a területnek, hanem a sokoldalúságának hála remek lehetőséget teremt a nyári hónapok során, hogy együtt legyünk a szeretteinkkel.