A majomhimlő és amit tudni kell róla

Mindössze két év telt el azóta, hogy egy világjárvány ütötte fel a fejét közöttünk. Valójában még mindig a koronavírus a beszédtéma, de ma már egészen új betegség került az amerikai és az európai kontinensre.

Mi jut eszünkbe arról a szóról, hogy himlő? Bizonyára rengeteg halál, kegyetlen körülmények és működő védőoltások. Igen ám, de amit egyszer legyőztünk, az most újra felütötte a fejét. Az elmúlt hetekben több országban is megjelent a majomhimlő, ami nem nevezhető normális megbetegedésnek, és ha az országokat nézzük, akkor leginkább Afrikára jellemző. Most azonban az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában is több beteget azonosítottak.

Még soha nem fordult elő annyi beteg, mint az utóbbi pár hétben. Egyelőre senki sem mer a járvány szóval dobálózni, azonban a himlő elleni védőoltások gyártását már negyven éve abbahagyták, tehát a potenciális veszély igenis létezik. Egy dolog biztos, a majomhimlő ellen létezik vakcina, viszont nincsen megfelelő kezelés, az egyetlen pozitívum, hogy nehezen terjed emberről emberre.

Mit kell tudni a majomhimlőről?

Az Egyesült Királyságban május 7-én jelent meg az első eset, ami szorosan összefügg Nigériával. Itt még nem lenne okunk aggodalomra, hiszen 2019-ben is regisztráltak egy beteget, előtte pedig 2003-ban volt egy nagyobb fertőzés, de akkor összesen hetven megbetegedéshez vezetett. Ez a rekord most pár hét alatt megdőlt.

A majomhimlőben az a legrosszabb, hogy állatról terjed át az emberre, így a koronavírushoz hasonlóan magában hordozza az új világjárvány esélyét, bár ettől még nem kell tartanunk. Amikor a fő hordozók az állatok, akkor nem tudjuk, hogy mi fog történni, tehát az a legjobb, ha minden eshetőségre felkészültek vagyunk.

Angliában hét, Portugáliában öt, Spanyolországban húsz feletti a betegek száma, és olyan páciensek is vannak, akik nincsenek közvetlen kapcsolatban Nyugat- és Közép- Afrikával. Közben a kór megjelent Ausztriában, Németországban és Franciaországban is, valamint Kanada is jelezte a gyanús eseteit, majd Amerikában is igazolták.

Milyen lefolyású a betegség?

Ahogy már említettük, a kezelés nem sokat segít, sokkal jobban járunk, ha a megelőzésre koncentrálunk. A világ már régóta felhagyott a gyerekek beoltásával, a többieknek pedig legyengült a védettsége, úgyhogy rengeteg ember létezik, akinek nincsen immunitása. A vírus emberről emberre terjed, de ehhez közvetlen kapcsolat kell, ami lehet bőrfelület vagy nyálkahártya. A lappangási tünet két-három hét is lehet, és csak utána jelentkeznek a tünetek.

Szokásos láz és hátfájást kapunk, amihez izomfájdalmak és kimerültség társul. A legkülönlegesebb jelek a kiütések lesznek, amik először az arcon jelennek meg, majd az egész testen elterjednek. A legutolsó fázisban a kiütések varasodnak és leesnek. Sajnos a halálozási arány magasabb a fiatalok és a gyerekek körében, a legtöbb ember azonban még így is felépül. Bár még túl korai lenne nyilatkozni a majomhimlő jövőjéről, reménykedjünk benne, hogy megússzuk egy újabb világjárvány nélkül, és legalább pár évet pihenhetünk valami új katasztrófa előtt.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Fogfájás csillapítása 2 perc alatt

2023. február 4.|

Sajnos a fogfájás csillapítása 2 perc alatt nem lehetséges, mert a fogfájás leggyakrabban a fog vagy a fogíny betegségének következménye, amelynek kezelése orvosi beavatkozást igényel.

Fittnek maradni nassolás mellett

2023. január 18.|

Az egészséges étkezés ellentmondásos téma a XXI. században. Egyfelől ez a feldolgozott, nagyipari körülmények közt előállított „műanyag” ételek kora, gyorséttermekkel, egészségtelen nassolni valókkal.