A művészek legújabb kitörési lehetősége: a NFT

Már-már szociális közhely, hogy a művészek nélkülözésben és/vagy magányban élik le az életüket, és csak jóval a haláluk után ismerik el őket igazán. Tény és való, sok nehéz sorsú alkotóról tanulhattunk iskolai éveink alatt, akár a képzőművészetből, akár a zenéből, vagy az irodalomból indulunk ki.

Szendrey Júlia apjának is az volt a fő érve a Petőfivel való házasság ellen, hogy a férfi egy szegény poéta, és ha őt választja nélkülöznie kell majd. Csokonai is hasonló problémákkal küzdött, de számos nagy nevet említhetnénk még.

A XXI. század azonban számos változást hozott ezen a területen, és ma már művészi affinitással is sokkal könnyebb stabil, jólfizető munkát találni. Egyrészt megjelent a szórakoztatóipar „ifjú titánja” a videójáték. Az IGN beszámolója szerint a játékipar már a kétezrestízes évek közepén maga mögé utasította a filmipart generált profit tekintetében. A játékokban hatalmas pénz van, és az őket gyártó stúdiók munkahelyek ezreit teremtették meg tehetséges művészek számára.

Elvégre a játékoknak is kell háttértörténetet írni, zenét komponálni, a helyszínek, karakterek látványát pedig képzőművészek tervezik meg, mielőtt a grafikusok lemodelleznék őket.

Az NFT

Az NFT-k a kriptopiac legújabb valutái, melyek hatalmas sikereket arattak a digitális térben. Mindössze néhány hónap leforgása alatt váltak több millió dolláros üzletté. A hagyományos valuták sorozatszámmal rendelkeznek, ellenben a Bitcoinhoz hasonló kriptovaluták mind egyformák. Az NFT-k jelentik a kivételt, hiszen egyediek, ebből fakadóan kiemelten értékesek lehetnek, akárcsak egy dedikált labda, vagy szignózott festmény.

Ezek az új kriptovaluták lehetővé teszik a ritkaságok gyűjtését a digitális térben – az emberek gyűjtőszenvedélye pedig jól ismert. Az üdítőkupakoktól a bélyegeken keresztül a képregényekig: mindennek megvannak a maga szenvedélyes gyűjtői, akik az átlagember számára felfoghatatlan összegeket hajlandóak fizetni egy-egy darabért, amiről úgy vélik, hiányzik a kollekciójukból. Ennek fényében nem meglepő, hogy a fent említett új kriptovaluta is megtalálta a maga közönségét.

Fontos kiemelni, hogy az NFT-k a virtuális piac egészen kis szegletét teszik ki, viszont egy-egy alkotás időnként hajmersztő áron cserél gazdát. Az eddigi legdrágább NFT a „Pak, The Merge”. Az alkotást 2021 decemberében mutatták be, valójában egy 312 686 képből álló gyűjtemény, de mindez egy óriási műalkotássá állítható össze. Eddig 28 983 gyűjtő vásárolt belőle egy-egy darabot. Mivel a gyűjteményt egy, feldarabolt képként értelmezik, a Barrons azt állapította meg, hogy ez a legdrágább alkotás, amit élő művész értékesített. A „Pak, The Merge” eddig 91,8 millió dollárt hozott.

Nem csak a képzőművészeknek jelent remek lehetőséget az NFT: a digitális valuta tág keretek közt mozog: lehet kép, mozgókép, de akár zene is. Nyilvánvalóan a többmilliós eladások – ahogy a fizikai valóságban létező festmények, zenei CD-k esetében is – nagyon ritkák, mindazonáltal az NFT-k rávilágítanak arra, hogy a digitális korszak új kapukat nyit meg a művészek számára. Sokkal könnyebben és sokkal szélesebb körben terjeszthetik alkotásaikat, kereshetnek támogatókat.

Természetesen ettől még továbbra sem lesz könnyű dolog „befutni”. Azonban az, hogy ennyi új platform jelent meg, ahol a művészek munkáját kíváncsi közönség várja, mindenképp bizakodásra ad okot minden tehetséges, ambiciózus alkotónak.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Ez lehet álmaid munkája, ha fontos számodra a sport

2023. november 20.|

Az idősebbek gyakran hangoztatják, hogy olyan szakirányba próbáljunk meg elhelyezkedni, mely igazán közel áll a szívünkhöz, ennek köszönhetően a későbbiekben a hobbink lesz majd a munkánk.

  • Kép forrása: jotifuti.hu

A futás egészségügyi és biológiai hatásai: előnyei és hátrányai

2023. október 18.|

A futás, mint fizikai tevékenység, az emberiség történetének legősibb formái közé tartozik. Egyaránt szolgált élelem beszerzésére és veszély előli menekülésre. A modern kor emberének mindennapjaiban azonban a futás a testi és lelki egészség megőrzésének eszközévé

Ilyen hatásokkal lehet szervezetünkre az, ha nekiállunk sportolni

2023. szeptember 1.|

Nem titok, hogy a mozgás rengeteg jótékony hatással van a szervezetünkre, ezt pedig az orvosok, és szakemberek nem győzik folyamatosan kihangsúlyozni. Legyen szó úszásról, kirándulásról, biciklizésről vagy futásról, a sport nem csak a testünket, hanem