A nyelvtanulás olyan, mint a sport

A nyelvtanulás sokkal több párhuzamot mutat a csapatsportokkal, mint azt elsőre gondolnánk. Először is, csakúgy, mint a sport esetében, a gyakorlat nagyon sokat számít – hangsúlyozza a verbling.com. Mint ahogy a sport esetében, úgy a nyelvtanulásnál is fontos az ismétlés, a gyakorlás.

Így könnyebb ugyanis emlékezni a szavakra és a nyelvtani szerkezetekre. A korábban már megtanult szókincs és nyelvtan újrahasznosítása pedig segít megerősíteni az idegpályákat, így egyre könnyebben meg lehet találni a feladatok elvégzéséhez szükséges információkat.

A nyelvtanulás olyan, mint a biciklizés – biztos sokan hallották már ezt a mondást, aminek azért van némi alapja. Ha egyszer megtanulunk biciklizni, azt soha nem felejtjük el. Ehhez az izommemóriát használjuk, amit a beszéd során is használunk. Egy új nyelven beszélve másképp kell használnunk az arcizmainkat, mint az anyanyelvünkön.

A száj formájának és a szükséges izommozgásoknak a gyakorlása pedig olyan, mintha megtanulnánk az ismétléseket az edzőteremben.

További hasonlóság, hogy mások megfigyelése jó hatással lehet a mi játékunkra, vagyis tanulásunkra is. Mint ahogy a csapatsportok esetén is érdemes megfigyelni a tapasztaltabb játékosokat és új technikákat tanulhatunk, hogy később kipróbálhassuk őket, ugyanígy van a nyelvtanulással is. Amikor megfigyelünk nyelvi mintákat, ismétlődő nyelvtani szerkezeteket és a szókincset, később a gyakorlás során ezt felhasználhatjuk.

Ennek pedig több forrása is lehet, például anyanyelvi beszélők a barátaink között, vagy akár a közösségi médiából is tájékozódhatunk. Akárhogy is, előbb-utóbb szükségünk lehet egy online szótárra, aminek segítségével könnyebben tudunk nyelvet is tanulni. Legyen szó akár a népszerű nyelvekről, mint az angol, a német, a francia vagy a spanyol, akár a ritkábban használt nyelvekről, mint amilyen a dán, a norvég vagy a lengyel, jó, ha van kéznél egy online szótár, ami segítségünkre lehet a nyelvtanulás során.

Különösen akkor, ha a szótár nemcsak a szavak idegen nyelvű jelentését tartalmazza, hanem példa mondatokat is, hisz kontextusában sokkal könnyebb elsajátítani, megjegyezni az idegen nyelvi formulákat.

Edző és sporttárs

A sportban, ha van egy edzőnk, akkor sokkal jobban megy a tevékenység és igaz ez a nyelvtanulásra is. Nem feltétlenül kell, hogy az edzőnk egy nyelvtanár legyen, lehet egy barát is, akinek több tapasztalata van a tanult nyelvvel, mint nekünk, lehet egy munkatárs vagy egy ismerős.

Az edző segíthet az új készségek elsajátításában és leginkább azért van ott, hogy bátorítson, amikor arra van szükség, és hogy együtt ünnepeljen velünk, amikor győzelmet aratunk. Jobban fog menni a nyelvtanulás és a sport is, ha vannak társaink, akikkel gyakorolhatunk. A csapartsportokban elég nehéz egyedül gyakorolni és igaz ez a nyelvtanulásra is.

Egy új nyelv elsajátításának célja ugyanis a kommunikáció, ami azt jelenti, hogy olyan emberekre is szükségük van, akikkel lehet kommunikálni. A nyelvtanulók akkor teljesítenek igazán jól, ha másokkal együtt dolgoznak. És persze az sem árt, ha van egy stratégiánk, melyet követve el tudjuk érni a kitűzött célokat.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Egy otthoni medence tavasztól őszig fitten tarthat minket

2024. július 14.|

Ahhoz, hogy mindig frissek és fittek legyünk, megfelelő életmódra van szükség. A rendszeres testmozgás pedig ennek egyik alappillére. Akinek medence van az udvarában, annak mindenképp érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, hiszen a rendszeres pancsolás fitten

Miért olyan fontos a megfelelő szigetelés?

2024. március 23.|

Az energiaárak drágulása rávilágított arra, hogy nemcsak a fűtési rendszer korszerűsítésére kell figyelmet fordítaniuk a háztulajdonosoknak, hanem a szigetelésre is. A szigetelés állapota nagyban befolyásolja a fűtési költségeinket, de számos más tényezőt is.

Helyes és helytelen fogmosási szokások

2024. március 19.|

A fogszuvasodás meglehetősen gyakori fogprobléma, és nem is gondolnánk, de emberek millióit érint szerte a világban. Ennek egyik oka az, hogy bár mosunk fogat, de azt nem a megfelelő módon tesszük.