A nyelvtanulás olyan, mint a sport

A nyelvtanulás sokkal több párhuzamot mutat a csapatsportokkal, mint azt elsőre gondolnánk. Először is, csakúgy, mint a sport esetében, a gyakorlat nagyon sokat számít – hangsúlyozza a verbling.com. Mint ahogy a sport esetében, úgy a nyelvtanulásnál is fontos az ismétlés, a gyakorlás.

Így könnyebb ugyanis emlékezni a szavakra és a nyelvtani szerkezetekre. A korábban már megtanult szókincs és nyelvtan újrahasznosítása pedig segít megerősíteni az idegpályákat, így egyre könnyebben meg lehet találni a feladatok elvégzéséhez szükséges információkat.

A nyelvtanulás olyan, mint a biciklizés – biztos sokan hallották már ezt a mondást, aminek azért van némi alapja. Ha egyszer megtanulunk biciklizni, azt soha nem felejtjük el. Ehhez az izommemóriát használjuk, amit a beszéd során is használunk. Egy új nyelven beszélve másképp kell használnunk az arcizmainkat, mint az anyanyelvünkön.

A száj formájának és a szükséges izommozgásoknak a gyakorlása pedig olyan, mintha megtanulnánk az ismétléseket az edzőteremben.

További hasonlóság, hogy mások megfigyelése jó hatással lehet a mi játékunkra, vagyis tanulásunkra is. Mint ahogy a csapatsportok esetén is érdemes megfigyelni a tapasztaltabb játékosokat és új technikákat tanulhatunk, hogy később kipróbálhassuk őket, ugyanígy van a nyelvtanulással is. Amikor megfigyelünk nyelvi mintákat, ismétlődő nyelvtani szerkezeteket és a szókincset, később a gyakorlás során ezt felhasználhatjuk.

Ennek pedig több forrása is lehet, például anyanyelvi beszélők a barátaink között, vagy akár a közösségi médiából is tájékozódhatunk. Akárhogy is, előbb-utóbb szükségünk lehet egy online szótárra, aminek segítségével könnyebben tudunk nyelvet is tanulni. Legyen szó akár a népszerű nyelvekről, mint az angol, a német, a francia vagy a spanyol, akár a ritkábban használt nyelvekről, mint amilyen a dán, a norvég vagy a lengyel, jó, ha van kéznél egy online szótár, ami segítségünkre lehet a nyelvtanulás során.

Különösen akkor, ha a szótár nemcsak a szavak idegen nyelvű jelentését tartalmazza, hanem példa mondatokat is, hisz kontextusában sokkal könnyebb elsajátítani, megjegyezni az idegen nyelvi formulákat.

Edző és sporttárs

A sportban, ha van egy edzőnk, akkor sokkal jobban megy a tevékenység és igaz ez a nyelvtanulásra is. Nem feltétlenül kell, hogy az edzőnk egy nyelvtanár legyen, lehet egy barát is, akinek több tapasztalata van a tanult nyelvvel, mint nekünk, lehet egy munkatárs vagy egy ismerős.

Az edző segíthet az új készségek elsajátításában és leginkább azért van ott, hogy bátorítson, amikor arra van szükség, és hogy együtt ünnepeljen velünk, amikor győzelmet aratunk. Jobban fog menni a nyelvtanulás és a sport is, ha vannak társaink, akikkel gyakorolhatunk. A csapartsportokban elég nehéz egyedül gyakorolni és igaz ez a nyelvtanulásra is.

Egy új nyelv elsajátításának célja ugyanis a kommunikáció, ami azt jelenti, hogy olyan emberekre is szükségük van, akikkel lehet kommunikálni. A nyelvtanulók akkor teljesítenek igazán jól, ha másokkal együtt dolgoznak. És persze az sem árt, ha van egy stratégiánk, melyet követve el tudjuk érni a kitűzött célokat.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Ez lehet álmaid munkája, ha fontos számodra a sport

2023. november 20.|

Az idősebbek gyakran hangoztatják, hogy olyan szakirányba próbáljunk meg elhelyezkedni, mely igazán közel áll a szívünkhöz, ennek köszönhetően a későbbiekben a hobbink lesz majd a munkánk.

  • Kép forrása: jotifuti.hu

A futás egészségügyi és biológiai hatásai: előnyei és hátrányai

2023. október 18.|

A futás, mint fizikai tevékenység, az emberiség történetének legősibb formái közé tartozik. Egyaránt szolgált élelem beszerzésére és veszély előli menekülésre. A modern kor emberének mindennapjaiban azonban a futás a testi és lelki egészség megőrzésének eszközévé

Ilyen hatásokkal lehet szervezetünkre az, ha nekiállunk sportolni

2023. szeptember 1.|

Nem titok, hogy a mozgás rengeteg jótékony hatással van a szervezetünkre, ezt pedig az orvosok, és szakemberek nem győzik folyamatosan kihangsúlyozni. Legyen szó úszásról, kirándulásról, biciklizésről vagy futásról, a sport nem csak a testünket, hanem