A rendszeres jakuzzizás enyhíti a sportsérüléseket

Bár igaz, hogy a jakuzzi kellemes érzést nyújt, számos előnye van az elme és az egészség szempontjából is. Többek között csökkenti a stresszt és elősegíti a relaxációt, de az egyik legfontosabb, hogy segít az izomproblémákon.

Nem véletlen, hogy az aktív életmódot és a rendszeres mozgást támogató emberek előbb vagy utóbb a buborékok között kötnek ki, amivel a különféle sportsérülések is kezelhetők. Ha pedig a kezelésben nem bízunk, akkor még mindig használhatjuk kiegészítő terápiaként, vagy az izmok lazítására.

A sport fontossága napjainkban

A testmozgás az egészséges életmód fontos része, megelőzi az egészségügyi problémákat, növeli az erőt, az energiát és segíthet a stressz csökkentésében, valamint az egészséges testsúly fenntartásában és az étvágy csökkentésében is.

A szakértők azt javasolják, hogy a fiatalok általában 60 perc vagy annál valamivel több mérsékelt testmozgást végezzenek, ami a test minden részének jót tesz, de elsősorban az elmének. A sportolás hatására a szervezet olyan vegyi anyagokat termel, amelyek boldoggá és nyugodttá tesznek minket. A testmozgás egyeseknek segít jobban aludni, ugyanakkor segít a depresszióban szenvedőknek és az alacsony önbecsüléssel küzdőknek is.

A testmozgással kapcsolatban a legfontosabb dolog a fogyás szokott lenni. Az egészséges testsúly fenntartása érdekében végzett testmozgás csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát; túlsúly, ízületi gyulladás, cukorbetegség, magas vérnyomás stb. Ezek a betegségek általában felnőtteknél fordulnak elő, de egyre gyakoribbak a serdülőknél és a fiatal felnőtteknél.

Nem mindegy, hogy mit sportolunk

A megfelelő mozgásforma megtalálása nem könnyű feladat, mivel minden embernek más sporttípus való. Ami nálunk működik, az másnak komoly problémát okoz, így a legtöbben először egy személyi edzővel szoktak konzultálni. A sportolók különösen az erőltetett mozgásformák közben sokat terhelik az izmaikat, és emiatt apró mikroszakadások keletkeznek, amelyekből ki kell lábadozniuk. Az is lehet, hogy a sportolás közben észre sem vesszük, hogy a saját határainkat feszegetjük, és csak órákkal vagy napokkal később érkezik meg a fájdalom. Igen, a sérülések megszerzése könnyű feladat, a gyógyulás azonban korántsem az.

A pezsgőfürdő fúvókái és buborékjai elősegítik a regenerálódást, míg a hő csökkenti és enyhíti az edzés okozta izomgörcsöket és fájdalmakat. Minden sportolónak, aki hetente néhány órát sportol, szüksége van egy gyógytornász segítségére az izomfájdalmak enyhítéséhez. Nem meglepő, hogy a hosszú órákon át tartó edzés után sok sportoló tölt egy kis időt a szaunában, mivel a hő segít az izmok hajszálerezésében, valamint a méreganyagok kiürítésében.

Ugyanez vonatkozik a jakuzzira is, mivel a hidroterápiához nagyon hasonló funkcióval rendelkezik. Használják a sérülések megelőzésére, a keringés javítására és a fizikai és érzelmi feszültségek oldására. Eredményei több mint bizonyítottak, úgyhogy bátran kimondhatjuk, hogy a jakuzzi áll a legközelebb a hidroterápiához. A meleg vízbuborékok pihentető masszázst nyújtanak a testnek, amely serkenti a vérkeringést, ami javítja a csontokkal kapcsolatos állapotok, például az ízületi gyulladás tüneteit.

A hő és a masszázs ellazítja és összehúzza az izmokat, hogy regenerálódjanak az edzés során elszenvedett mikroszakadásokból. A jakuzziban az a legjobb, hogy az egész testre hat, így nem számít, milyen típusú sportolók vagyunk, az izmok egészségének javítására és az edzés utáni regenerálódásra is jó.

Mindent kezelhetünk jakuzzival?

Természetesen nem. Amennyiben erőteljes és szűnni nem akaró fájdalmat tapasztalunk, akkor nem érdemes öngyógyításba kezdeni. Sokkal jobban járunk, ha felkeresünk egy orvost, mivel lehet, hogy szalagszakadás vagy éppen törés áll a kibírhatatlan fájdalom mögött. Ha úgy érezzük, hogy mozdulni sem tudunk, akkor nem érdemes halogatni.

Szerencsére a legtöbbször enyhe fájdalom fog jelentkezni, ahol már házi terápiát is könnyebben alkalmazhatunk. Rengeteg vény nélkül kapható készítmény létezik, amik éppen az izomlazító szerepét töltik be. Emellett választhatjuk a kötözőket is, amik segítenek az akut fájdalom enyhítésében. Külön javaslat, hogy ilyenkor függesszük fel egy darabig a sportolást, és csak akkor álljunk neki újra, amikor a fájdalom teljesen elmúlt. Ha semmiképpen nem akarunk lemondani a mozgásról, akkor úszásként folytathatjuk, ami nem erőlteti meg annyira a testet.

Végül, de nem utolsó sorban még mindig ott lesz a jakuzzi pezsgő és meleg vize, ami felér egy szakember masszázsával. Nincs más dolgunk, mint a fúvókákat a megfelelő helyre irányítani, majd várni, hogy csökkenjen a fájdalom. A vízterápia különösen hatékony, mivel a testünk sokkal könnyebbnek tűnik, így az izmok és az ízületek nem sérülnek meg. Nem véletlen, hogy a sportsérüléseknél azt javasolják, hogy naponta egyszer mindenképpen feküdjünk vagy üljünk bele a jakuzziba.

Ha a fájdalom ezután sem enyhül, akkor érdemes orvosi segítséget kérni. A kórházi vizsgálat során hamar ki fog derülni, ha komolyabb problémával állunk szemben.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Fogfájás csillapítása 2 perc alatt

2023. február 4.|

Sajnos a fogfájás csillapítása 2 perc alatt nem lehetséges, mert a fogfájás leggyakrabban a fog vagy a fogíny betegségének következménye, amelynek kezelése orvosi beavatkozást igényel.

Fittnek maradni nassolás mellett

2023. január 18.|

Az egészséges étkezés ellentmondásos téma a XXI. században. Egyfelől ez a feldolgozott, nagyipari körülmények közt előállított „műanyag” ételek kora, gyorséttermekkel, egészségtelen nassolni valókkal.