A szerhasználó gyerekeknél a szülő is hibás

A függőség kialakulása általában hosszú folyamat szokott lenni. Az első szakasz mindig a jutalomról szól, amit az idegrendszer küld el üzenetként, bár leginkább a beetetéshez hasonlítható. Egy kis dohány, néhány pohár ital, gyengébb drogok, és a szervezet folyamatosan azt a jelet küldi, hogy minden a legnagyobb rendben.

Mire azonban valaki észbe kap, ez a legnagyobb rendben érzés csak akkor jelenik meg, amikor az ember dohányzik, iszik vagy drogozik. És már ki is alakult a függőség.

A Z generáció tagjai ma legalább száz típusú drog közül választhatnak, amik korábban nem voltak elérhetők. A piac megállás nélkül dobja ki az újabbnál újabb találmányokat, amikről nem tudjuk, hogy mit tartalmaznak pontosan. Az új hatóanyagok gyakran szintetikusok, ami kiszámíthatatlanná teszi az összetételt, meg azt is, hogy miként reagálnak rá a fiatalok. Ha pedig a vásárlásra gondolunk, akkor ma már senkinek nem kell dílert keresnie, akár a Google-ön keresztül is találunk webshopokat.

Az új termékek a fiataloknak készültek

Gondoljunk csak az Elf Barra, ami az utóbbi hetekben többször is megjelent a hírekben. A gyerekek kapnak egy új dizájnt, egy szuper csomagolást és egy kreatív nevet. A színei és a gyümölcsös íze az összes fiatalt magához próbálja csábítani, még akkor is, ha 2020-tól illegálisnak számít.

Az ízesítés megnöveli a hozzászokás lehetőségét, miközben az ember úgy érzi, hogy az elektromos cigaretta annyira nem veszélyes. Pedig a valóságban rengeteg veszélyt tartogat, amiből az egyik, hogy néhány akár 1500 slukkot biztosít. Ha kiszámoljuk, akkor ez öt doboznyi hagyományos cigarettának felel meg.

Mit tehet a család?

Az a célkitűzés, hogy a kamasz soha ne próbáljon ki ilyen szereket egyre kevésbé reális. Ma már arra kell törekedni, hogy minél jobban kitoljuk az első használat életkorát, mivel tizennyolc év alatt nagyon sérülékeny az idegrendszer. A szülőnek meg kell próbálnia késleltetni a folyamatot, hiszen, ha csak megtiltja, azzal nem ér el semmit.

Az is nagyon fontos, hogy otthon rendszeresen beszélgessenek a szerhasználatról és a függőségről, mivel a fiatalok egy rózsaszín ködben látják a világot, és a finom gyümölcsös íz elveszi az ítélőképességüket. Minél korábban kezdjük ezt a folyamatot, annál jobb.

A gyerekek kíváncsian tekintenek a nagyvilágra, szeretnék megérteni a körülöttük zajló folyamatokat. Ha mi nem beszélünk róla, akkor is látni fog dolgokat az utcán vagy éppen a rajzfilmekben, de jobban érzi majd magát, ha mi magyarázzuk el a miérteket. Általában szégyellünk beszélni róla, pedig a tabuk mindig érdekesebbek, és akár véletlenül is arra bíztathatjuk a fiatalt, hogy próbálja ki a drogokat.

A szerek mellett muszáj megemlíteni az alkoholfüggőséget is, ami sokkal gyakoribb, de mégsem beszélünk róla. A szeszesital kulturális beágyazottsága miatt a szülők nem ijednek meg, amikor a gyerekeik berúgnak egy buliban, pedig ez ugyanolyan függőség kialakulásához vezethet. Ha viszont mindezzel tisztában vagyunk, akkor segíthetünk az új generációnak.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Fittnek maradni nassolás mellett

2023. január 18.|

Az egészséges étkezés ellentmondásos téma a XXI. században. Egyfelől ez a feldolgozott, nagyipari körülmények közt előállított „műanyag” ételek kora, gyorséttermekkel, egészségtelen nassolni valókkal.

A zenehallgatás egészségügyi előnyökkel is jár

2023. január 3.|

Fizikai, közösségi, hangulatjavító előnyökkel egyaránt jár a zenehallgatás – írja a Healthline. A zene egyesít, közösséget kovácsol, gondoljunk csak a nemzeti himnuszokra, melyek a sporteseményeken összekötik a tömegeket, vagy épp azokra a tiltakozó dalokra, melyek

Minden, amit érdemes tudnunk a sportoláshoz használt okosórákról

2023. január 2.|

A mai modern világban, a rohamosan fejlődő technológiáknak köszönhetően már minden használati eszközünk lehet okos, ez alól pedig nem lehetnek kivételek a karórák sem. Az okosórák használata éppen ezért az elmúlt néhány év során folyamatosan