A szerhasználó gyerekeknél a szülő is hibás

A függőség kialakulása általában hosszú folyamat szokott lenni. Az első szakasz mindig a jutalomról szól, amit az idegrendszer küld el üzenetként, bár leginkább a beetetéshez hasonlítható. Egy kis dohány, néhány pohár ital, gyengébb drogok, és a szervezet folyamatosan azt a jelet küldi, hogy minden a legnagyobb rendben.

Mire azonban valaki észbe kap, ez a legnagyobb rendben érzés csak akkor jelenik meg, amikor az ember dohányzik, iszik vagy drogozik. És már ki is alakult a függőség.

A Z generáció tagjai ma legalább száz típusú drog közül választhatnak, amik korábban nem voltak elérhetők. A piac megállás nélkül dobja ki az újabbnál újabb találmányokat, amikről nem tudjuk, hogy mit tartalmaznak pontosan. Az új hatóanyagok gyakran szintetikusok, ami kiszámíthatatlanná teszi az összetételt, meg azt is, hogy miként reagálnak rá a fiatalok. Ha pedig a vásárlásra gondolunk, akkor ma már senkinek nem kell dílert keresnie, akár a Google-ön keresztül is találunk webshopokat.

Az új termékek a fiataloknak készültek

Gondoljunk csak az Elf Barra, ami az utóbbi hetekben többször is megjelent a hírekben. A gyerekek kapnak egy új dizájnt, egy szuper csomagolást és egy kreatív nevet. A színei és a gyümölcsös íze az összes fiatalt magához próbálja csábítani, még akkor is, ha 2020-tól illegálisnak számít.

Az ízesítés megnöveli a hozzászokás lehetőségét, miközben az ember úgy érzi, hogy az elektromos cigaretta annyira nem veszélyes. Pedig a valóságban rengeteg veszélyt tartogat, amiből az egyik, hogy néhány akár 1500 slukkot biztosít. Ha kiszámoljuk, akkor ez öt doboznyi hagyományos cigarettának felel meg.

Mit tehet a család?

Az a célkitűzés, hogy a kamasz soha ne próbáljon ki ilyen szereket egyre kevésbé reális. Ma már arra kell törekedni, hogy minél jobban kitoljuk az első használat életkorát, mivel tizennyolc év alatt nagyon sérülékeny az idegrendszer. A szülőnek meg kell próbálnia késleltetni a folyamatot, hiszen, ha csak megtiltja, azzal nem ér el semmit.

Az is nagyon fontos, hogy otthon rendszeresen beszélgessenek a szerhasználatról és a függőségről, mivel a fiatalok egy rózsaszín ködben látják a világot, és a finom gyümölcsös íz elveszi az ítélőképességüket. Minél korábban kezdjük ezt a folyamatot, annál jobb.

A gyerekek kíváncsian tekintenek a nagyvilágra, szeretnék megérteni a körülöttük zajló folyamatokat. Ha mi nem beszélünk róla, akkor is látni fog dolgokat az utcán vagy éppen a rajzfilmekben, de jobban érzi majd magát, ha mi magyarázzuk el a miérteket. Általában szégyellünk beszélni róla, pedig a tabuk mindig érdekesebbek, és akár véletlenül is arra bíztathatjuk a fiatalt, hogy próbálja ki a drogokat.

A szerek mellett muszáj megemlíteni az alkoholfüggőséget is, ami sokkal gyakoribb, de mégsem beszélünk róla. A szeszesital kulturális beágyazottsága miatt a szülők nem ijednek meg, amikor a gyerekeik berúgnak egy buliban, pedig ez ugyanolyan függőség kialakulásához vezethet. Ha viszont mindezzel tisztában vagyunk, akkor segíthetünk az új generációnak.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Ez lehet álmaid munkája, ha fontos számodra a sport

2023. november 20.|

Az idősebbek gyakran hangoztatják, hogy olyan szakirányba próbáljunk meg elhelyezkedni, mely igazán közel áll a szívünkhöz, ennek köszönhetően a későbbiekben a hobbink lesz majd a munkánk.

  • Kép forrása: jotifuti.hu

A futás egészségügyi és biológiai hatásai: előnyei és hátrányai

2023. október 18.|

A futás, mint fizikai tevékenység, az emberiség történetének legősibb formái közé tartozik. Egyaránt szolgált élelem beszerzésére és veszély előli menekülésre. A modern kor emberének mindennapjaiban azonban a futás a testi és lelki egészség megőrzésének eszközévé

Ilyen hatásokkal lehet szervezetünkre az, ha nekiállunk sportolni

2023. szeptember 1.|

Nem titok, hogy a mozgás rengeteg jótékony hatással van a szervezetünkre, ezt pedig az orvosok, és szakemberek nem győzik folyamatosan kihangsúlyozni. Legyen szó úszásról, kirándulásról, biciklizésről vagy futásról, a sport nem csak a testünket, hanem