Az elájult műúszót edzője mentette ki a vizes vb-n

A budapesti FINA világbajnokság majdnem tragédiával végződött, amikor az amerikai műúszó eszméletét vesztette a medencében. Anita Alvarez esete hatalmas ijedtséget keltett az emberekben, amiről az egész világon beszámoltak.

A fiatal hölgy (Anita Alvarez) éppen a gyakorlatát végezte, amikor egyszerűen összeomlott, és elkezdett süllyedni a medence alja felé. A drámai helyzetet az edzője oldotta meg.

A pár másodperc lefogása alatt érezhető volt a félelem és a ledöbbenés. Az úszócsapat edzője, Andrea Fuentes azonban résen volt, és azonnal a vízbe vetette magát. Andrea négyszeres olimpiai érmes, amik közül kettőt Pekingben, kettőt pedig Londonban szerzett, azonban itt sem tétlenkedett, a vízbe ugrott és megmentette Anita életét. A gyorsaságát az is mutatja, hogy egyszerűen utcai ruhában húzta ki a versenyzőjét, akit ezután hordágyon szállítottak el.

Miért omlott össze a versenyző?

Igazából többféle teória is létezik, amik a világbajnokság egyik felejthetetlen és idegtépő pillanatát magyarázzák. Az egyik ilyen lehetőség a verseny körüli stressz, ami annyira a tetőfokára hágott, hogy Anita ájulását okozhatta. A képernyőről talán könnyűnek tűnnek a mozdulatok, de a hatalmas stressz elkerülhetetlen. A másik lehetőség pedig, hogy a nyaki csigolyák összehúzódása leállította az oxigén-szállítást, ami végül egy gyors összeomláshoz vezetett.

Andrea hiába várta, hogy a vízimentők tegyenek valamit, a mentés nem annyira egyszerű. Egy világbajnoki versenyen rendkívül szigorú szabályok vannak azzal kapcsolatban, hogy mikor avatkozhatnak közbe, és csak a delegált bírói kar jelzésére ugorhatnak a vízbe. Ez azért van így, hogy elkerüljék a félreértéseket, és véletlenül se szakítsák félbe az egyik versenyprogramot. A finálé során ilyen jelzés nem érkezett a bíróktól, így az edző hiába jelzett nekik, egyszerűen nem avatkozhattak közbe.

Fotó: AFP

Fotó: AFP

Miután Andrea saját felelősségére ugrott a három méter mély medencébe, és utcai ruhában segítette a vízszint fölé a versenyzőjét, már a vízimentők sem vártak tovább, hanem azonnal a közbeavatkozás mellett döntöttek. A helyi orvosok megkezdték a szakszerű ellátást, de mivel szerencsére a műúszó nem volt egy percnél többet a víz alatt, így nem érte károsodás.

Anita Alvarez megszólalt az esemény után

Elmondása szerint élvezte a programot, és nem érezte, hogy túlságosan megerőltette volna magát, még fájdalmat sem érzett. Csak arra emlékszik, hogy az utolsó karmozdulatokat végezte el, már arra gondolt, hogy mindjárt ellazulhat, amikor szó szerint elsötétült a világ, nyilatkozta az AS-nek. Arról is beszélt, hogy az emberek nem is sejtik, hogy egy ilyen néhány perces mutatvány mennyi felkészülést és gyakorlást igényel, szerinte az emberek csak a jól kisminkelt és mosolygós lányokat figyelik.

Végül a FINA úgy döntött, hogy Anita biztonsági megfontolásból nem térhet vissza a versenybe, úgyhogy a szárazon figyeli az eseményeket. Az amerikai műúszók vezetője azonban mindenkit biztosított arról, hogy Anita vissza fog térni a medencébe, és még több embert fog inspirálni a munkájával és a kitartásával.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Fogfájás csillapítása 2 perc alatt

2023. február 4.|

Sajnos a fogfájás csillapítása 2 perc alatt nem lehetséges, mert a fogfájás leggyakrabban a fog vagy a fogíny betegségének következménye, amelynek kezelése orvosi beavatkozást igényel.

Fittnek maradni nassolás mellett

2023. január 18.|

Az egészséges étkezés ellentmondásos téma a XXI. században. Egyfelől ez a feldolgozott, nagyipari körülmények közt előállított „műanyag” ételek kora, gyorséttermekkel, egészségtelen nassolni valókkal.