Az infraszaunázás jótékony hatásairól

Az elmúlt években egyre inkább elterjed az infraszauna használata, sőt, azoknak a száma is egyre több, akik otthonuk kényelmében élveznék ezt az izzasztó és egészséges kikapcsolódást.

Ez nem is csoda, hiszen az infraszaunázás azon túl, hogy egy kellemes időtöltés, ha családi-baráti társasággal együtt végezzük akkor remek közös program, számos egészségünkre gyakorolt pozitív hatással is bír. Akik kételkedik az infravörös fény jótékony hatásában, gondoljon csak bele, hogy milyen kellemes is, testileg-lelkileg, amikor egy ború napon egyszer csak előbújik a nap, és csak úgy ontja magából a meleget.

A napfény távoli infravörös sávja adja ezt a meleget, amely felmelegíti testünk, és jótékony hatásai miatt az egészségügyben is használják. Az újszülötteket melegítésére is használják a kórházakban, de ma már nincs olyan wellness szálloda, ahol ne találkoznánk infraszaunával. Nem árt tisztában lennünk velem, hogy milyen hasznos is számunkra ez a gyógyító sugárzás.

Miért is jó az infraszauna?

Az infraszauna többféle módon is hat a testünkre, és számos problémára nyújthat megoldást. De mi is történik a testünkkel, amikor beülünk az infraszaunába? Nos, az infrakabinok fizikai hatásai rendkívül változatosak lehetnek, amit mindenképp ki kell emelünk, az az intenzív izzadás, amely kifejezetten jót tesz a testünknek.

A magas hőmérséklet ugyanis egy-két fokkal megemeli a testhőmérsékletünket, ami a lázzal járó hőmérséklet emelkedéshez hasonlítható. Ennek hatására a szívünk is gyorsabban ver, így pedig több oxigént termel, közben tágulnak az ereink, a test pedig verejtékezni, izzadni kezd, a test pedig tisztul.

Persze az intenzív hő hatására nemcsak izzadni kezdünk, de a vérkeringésünknek is jót tesz, jobb lesz a szervezet oxigénellátás, csökken a vérnyomás, de a túlhajszolt izmainkra is pozitívan hat. A bőrünk számár is előnyös ez a maga hő, ugyanis fellazulnak a hámsejtek, a méreganyagok távoznak. Jól látszik, hogy az infraszauna számos szervrendszerünkre lesz jótékony hatással.

Amire az infraszauna használható:

 • Bőrregenerálásra és narancsbőr ellen
 • Fogyásra
 • Stresszoldásra
 • Méregtelenítésre
 • Immunrendszer erősítésre
 • Fáradtság csökkentésére
 • Izmok regenerálására

Amikor nem szabad infraszaunázni

Bár a szaunázás, infraszauna használat rendkívül jót tesz a szervezetünknek, vannak esetek, amikor mégsem javasolják a használatát. Az egészségük érdekekébe ezeket a javaslatokat mindenképp érdemes betartani, és csak akkor használni az infraszaunát, ha a fenti esetek nem állnak fenn:

 • lázas betegség esetén: érdemes szakorvos véleményét kikérni, ha mindenképp szaunázni szeretnénk
 • ittas állapotban
 • vérzékenység esetén
 • menstruáció alatt
 • ízületi- és izomgyulladás esetén

Kismamáknak sem szokták javasolni, illetve szülés után még 6 hétig nem javasolt ez a tevékenység. Emellett idős- és fizikailag gyengébb személyek, szembetegségben szenvedők számára sem teljesen veszélytelen, nekik javasolják, hogy szaunázás előtt kérjék ki orvos tanácsát. Nyílt sebbel sem célszerű beülni az infraszanuába. A gyerekek kérdése érdekes, 6 éves kor alatt csak szülői felügyelettel szabad használni, de erről is érdemes kikérni szakember véleményét.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Egy otthoni medence tavasztól őszig fitten tarthat minket

2024. július 14.|

Ahhoz, hogy mindig frissek és fittek legyünk, megfelelő életmódra van szükség. A rendszeres testmozgás pedig ennek egyik alappillére. Akinek medence van az udvarában, annak mindenképp érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, hiszen a rendszeres pancsolás fitten

Miért olyan fontos a megfelelő szigetelés?

2024. március 23.|

Az energiaárak drágulása rávilágított arra, hogy nemcsak a fűtési rendszer korszerűsítésére kell figyelmet fordítaniuk a háztulajdonosoknak, hanem a szigetelésre is. A szigetelés állapota nagyban befolyásolja a fűtési költségeinket, de számos más tényezőt is.

Helyes és helytelen fogmosási szokások

2024. március 19.|

A fogszuvasodás meglehetősen gyakori fogprobléma, és nem is gondolnánk, de emberek millióit érint szerte a világban. Ennek egyik oka az, hogy bár mosunk fogat, de azt nem a megfelelő módon tesszük.