Az infraszaunázás jótékony hatásairól

Az elmúlt években egyre inkább elterjed az infraszauna használata, sőt, azoknak a száma is egyre több, akik otthonuk kényelmében élveznék ezt az izzasztó és egészséges kikapcsolódást.

Ez nem is csoda, hiszen az infraszaunázás azon túl, hogy egy kellemes időtöltés, ha családi-baráti társasággal együtt végezzük akkor remek közös program, számos egészségünkre gyakorolt pozitív hatással is bír. Akik kételkedik az infravörös fény jótékony hatásában, gondoljon csak bele, hogy milyen kellemes is, testileg-lelkileg, amikor egy ború napon egyszer csak előbújik a nap, és csak úgy ontja magából a meleget.

A napfény távoli infravörös sávja adja ezt a meleget, amely felmelegíti testünk, és jótékony hatásai miatt az egészségügyben is használják. Az újszülötteket melegítésére is használják a kórházakban, de ma már nincs olyan wellness szálloda, ahol ne találkoznánk infraszaunával. Nem árt tisztában lennünk velem, hogy milyen hasznos is számunkra ez a gyógyító sugárzás.

Miért is jó az infraszauna?

Az infraszauna többféle módon is hat a testünkre, és számos problémára nyújthat megoldást. De mi is történik a testünkkel, amikor beülünk az infraszaunába? Nos, az infrakabinok fizikai hatásai rendkívül változatosak lehetnek, amit mindenképp ki kell emelünk, az az intenzív izzadás, amely kifejezetten jót tesz a testünknek.

A magas hőmérséklet ugyanis egy-két fokkal megemeli a testhőmérsékletünket, ami a lázzal járó hőmérséklet emelkedéshez hasonlítható. Ennek hatására a szívünk is gyorsabban ver, így pedig több oxigént termel, közben tágulnak az ereink, a test pedig verejtékezni, izzadni kezd, a test pedig tisztul.

Persze az intenzív hő hatására nemcsak izzadni kezdünk, de a vérkeringésünknek is jót tesz, jobb lesz a szervezet oxigénellátás, csökken a vérnyomás, de a túlhajszolt izmainkra is pozitívan hat. A bőrünk számár is előnyös ez a maga hő, ugyanis fellazulnak a hámsejtek, a méreganyagok távoznak. Jól látszik, hogy az infraszauna számos szervrendszerünkre lesz jótékony hatással.

Amire az infraszauna használható:

 • Bőrregenerálásra és narancsbőr ellen
 • Fogyásra
 • Stresszoldásra
 • Méregtelenítésre
 • Immunrendszer erősítésre
 • Fáradtság csökkentésére
 • Izmok regenerálására

Amikor nem szabad infraszaunázni

Bár a szaunázás, infraszauna használat rendkívül jót tesz a szervezetünknek, vannak esetek, amikor mégsem javasolják a használatát. Az egészségük érdekekébe ezeket a javaslatokat mindenképp érdemes betartani, és csak akkor használni az infraszaunát, ha a fenti esetek nem állnak fenn:

 • lázas betegség esetén: érdemes szakorvos véleményét kikérni, ha mindenképp szaunázni szeretnénk
 • ittas állapotban
 • vérzékenység esetén
 • menstruáció alatt
 • ízületi- és izomgyulladás esetén

Kismamáknak sem szokták javasolni, illetve szülés után még 6 hétig nem javasolt ez a tevékenység. Emellett idős- és fizikailag gyengébb személyek, szembetegségben szenvedők számára sem teljesen veszélytelen, nekik javasolják, hogy szaunázás előtt kérjék ki orvos tanácsát. Nyílt sebbel sem célszerű beülni az infraszanuába. A gyerekek kérdése érdekes, 6 éves kor alatt csak szülői felügyelettel szabad használni, de erről is érdemes kikérni szakember véleményét.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Ez lehet álmaid munkája, ha fontos számodra a sport

2023. november 20.|

Az idősebbek gyakran hangoztatják, hogy olyan szakirányba próbáljunk meg elhelyezkedni, mely igazán közel áll a szívünkhöz, ennek köszönhetően a későbbiekben a hobbink lesz majd a munkánk.

 • Kép forrása: jotifuti.hu

A futás egészségügyi és biológiai hatásai: előnyei és hátrányai

2023. október 18.|

A futás, mint fizikai tevékenység, az emberiség történetének legősibb formái közé tartozik. Egyaránt szolgált élelem beszerzésére és veszély előli menekülésre. A modern kor emberének mindennapjaiban azonban a futás a testi és lelki egészség megőrzésének eszközévé

Ilyen hatásokkal lehet szervezetünkre az, ha nekiállunk sportolni

2023. szeptember 1.|

Nem titok, hogy a mozgás rengeteg jótékony hatással van a szervezetünkre, ezt pedig az orvosok, és szakemberek nem győzik folyamatosan kihangsúlyozni. Legyen szó úszásról, kirándulásról, biciklizésről vagy futásról, a sport nem csak a testünket, hanem