Érdemes kipróbálni egy vegán, vegetáriánus, veganuary kihívást

Ma sokféle ember létezik, azonban van egy kis csoport, ami egyre népszerűbbé válik. A hagyományos húson alapuló étrend mellett lassan, de biztosan elterjed a vegetáriánus és a vegán étkezés is, még akkor is, ha rengeteg kérdést hagynak maguk után.

Gyakorló vegánoknak és a hús kedvelőinek mindig viccesen hangzanak a húsmentes hétfő vagy húsmentes január nevezetű kihívások, pedig ha jobban belegondolunk, akkor nemcsak a változatosságot próbáljuk ki, hanem a környezetünknek is besegítünk. Ma már bárki csatlakozhat ezekhez a kihívásokhoz, legyen szó fiatalról, öregről, gazdagról, szegényről, sportolóról vagy inkább fotelrajongóról.

2014-ben az Egyesült Királyságban indult meg a veganuary kihívás, amihez szó szerint bárki csatlakozhat. A sok kritika ellenére több százezer repülős utas szén-dioxid kibocsátását spóroljuk meg, nem beszélve a rengeteg állatról, akiket nem eszünk meg, ami szintén nagyon jól hangzik.

Mit esznek a vegetáriánusok és a vegánok?

A vegetáriánusok általában a húst mellőzik az étrendjükből, miközben fogyasztanak tejterméket és tojást, bár olyan vegák is vannak, akik ezt is kihagyják a táplálkozásukból. A vegán életmód ennél jóval szigorúbb, ez az ételek mellett az ember életformáját is befolyásolja, mivel minden állattal kapcsolatos dolgot (ruhák, sminkek) ki kell húzni a listáról.

A szigorú elvek eleinte kihívásnak tűnnek, főleg, ha megszoktuk a kényelmes életünket. Az sem könnyíti meg az ember dolgát, ha rendszeresen eszik házon kívül, hiszen csak a speciális éttermekbe tud ellátogatni, vagy vinnie kell magával valamit. Ennél a pontnál muszáj megjegyezni, hogy sokan úgy döntenek a vegán élet mellett, hogy az anyagi helyzetükből kifolyóan rengeteg sajtszerű és hússzerű terméket fogyasztanak, aminek az ökológiai lábnyoma nem nevezhető kisebbnek. Éppen ezért sokkal jobban járunk, ha otthon főzünk.

A vegán életmód előnyei és hátrányai

A tudatosság egyszerre előny és hátrány. Az első héten igazi küzdelemnek fog tűnni, ha azonban átestünk a holtponton, akkor lényegesen könnyebb lesz. A változatosabb étrend megköveteli az újításokat, hiszen senki sem szeretne mindennap salátát enni. Ez egyenlő az új receptek felfedezésével, valamint magasabb költségekkel is. A vegán termékek drágábbak, tehát az első bevásárlásokkor érezni fogjuk a változást.

A hátrányok közé tartozik, hogy az ember nehezebben tud kimozdulni otthonról. A hagyományos éttermekben szinte semmi vegán nincs, a vegán helyeken pedig a húsevő családtagok nem fogják megtalálni a kedvencüket. Valakinek le kell mondani az érveiről, ami általában a húsevőkre vonatkozik. Eleinte úgy fogjuk érezni, hogy a testünknek szüksége van a húsra, és bizony elvonási tüneteink is lehetnek, ez utóbbi a rengeteg cukor és tartósítószer kiürülését bizonyítja.

A zöldségeken és gyümölcsökön alapuló étrendbe ugyanúgy beleférnek a szénhidrátok, tehát nyugodtan ehetünk tésztás, rizst és egyéb finomságokat. Általánosságban elmondható, hogy a vegánok könnyebben leadják a felesleges kilókat is, ugyanakkor a közérzetük is jobb lesz.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Fogfájás csillapítása 2 perc alatt

2023. február 4.|

Sajnos a fogfájás csillapítása 2 perc alatt nem lehetséges, mert a fogfájás leggyakrabban a fog vagy a fogíny betegségének következménye, amelynek kezelése orvosi beavatkozást igényel.

Fittnek maradni nassolás mellett

2023. január 18.|

Az egészséges étkezés ellentmondásos téma a XXI. században. Egyfelől ez a feldolgozott, nagyipari körülmények közt előállított „műanyag” ételek kora, gyorséttermekkel, egészségtelen nassolni valókkal.