Fitten a klímaváltozás ellen

Sokan azt hiszik, hogy a klímaváltozás elleni lépések egyenlőek a kőkorszaki megoldásokkal. Ennél azonban sokkal kényelmesebb változásokat is kipróbálhatunk, ami az egészségünket és a Földünket is megajándékozza.

2020-ban Olaszország megtette az első fontos lépést, mivel a klímatanulmányokat kötelezővé tették az iskolákban. Ez elengedhetetlen, hiszen a gyerekek olyan közegben nőnek fel, ahol szabad ilyen témákról beszélni, és az ujjal mutogatás helyett kész ötleteket dolgozhatnak ki, és saját bőrön tapasztalhatják a pozitív változás élményét.

Általában az emberek azt hiszik, hogy egyetlen nemes gesztus semmit sem jelent, és a többiekre várnak. A vezető intézmények által készített tanulmányok viszont ennek az ellenkezőjéről számolnak be, és mindenkit biztosítanak arról, hogy a kis változások is hatalmas hatást érhetnek el. Igazából csak arra van szükségünk, hogy betartsunk hat egyszerű lépést.

Hat lépés a biztosabb jövő felé

  1. Fogyasszunk zömmel növényi alapú táplálékot. Ennél a pontnál érdemes több dolgot is kiemelni, az első a zömmel szó. Természetesen senkit sem tudunk arra kötelezni, hogy egyik napról a másikra lemondjon a húsokról. A zömmel azonban azt jelenti, hogy legalább megpróbáljuk csökkenteni a mennyiséget. Minél több zöldséget viszont be az étrendünkbe, annál kevésbé szennyezzük a környezetet, és a testünk is meg fogja hálálni. Mára bizonyított tény, hogy a zöldségalapú étrend fitté teszi a testet.
  2. Ne vegyünk háromnál több új ruhadarabot. Tény és való, hogy a ruhamárkák teljes erővel dolgoznak azon, hogy a ruhadarabok ökológiai lábnyoma lecsökkenjen, de ettől függetlenül nem szabad pazarolnunk. Ez a szabály nem tartozik a használt darabokra, amiből kedvünk szerint válogathatunk, mivel ezzel is hozzájárulunk az újra hasznosításhoz.
  3. Csökkentsük a repülések számát. Ez a pont nem mindenkire igaz, azonban vannak olyan családok, ahol évente több repülőút is sorra kerül. Ha viszont szeretnénk valamit tenni a Földünkért, akkor a rövid utakat háromévente, a hosszú utakat pedig nyolcévente tudjuk meglépni. Ezáltal nem mondunk le a repülésről, ugyanakkor nem visszük túlzásba.
  4. Figyeljünk a motoros járművekre. Hiába kapnánk azt a tanácsot, hogy mondjunk le a saját autóról, ez nem könnyű. A mai világban szükségünk van a közlekedésre, és nem minden városnak van saját metróhálózata. Mit tehetünk akkor? Ha motoros járművel rendelkezünk, akkor ne cserélgessük pár évente, hanem próbáljuk meg minél tovább használni. Plusz szokjuk meg a sétálást és a biciklizést.
  5. Használjuk legalább hét évig az elektronikai eszközöket. Jó, egy telefon vagy egy tablet talán nem bírja ki, de a számítógép, a televízió, a hűtő és a mosógép igen. Vásárlásnál próbáljunk úgy dönteni, hogy minél tovább működjenek, ezáltal hozzájárulunk a klímához.
  6. Válasszunk ki egy nagyobb változást, és lépjük meg. Ez egy olyan pont, amit mindenki maga dönt el. Lehet ez zöld energia, szigetelés vagy vegetáriánus étrend is. A lényeg, hogy a lehetőségeinkhez mérten legyen látható változás.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

A hőszivattyú javítja a benti levegő minőségét

2022. augusztus 25.|

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a légszennyezés, ami főleg a városokban és az autóutak közelében tapasztalható. Sok olyan környék létezik, amit minden oldalról egy gyár vesz körbe, így a levegő nem a legjobb minőséget nyújtja

A rendszeres jakuzzizás enyhíti a sportsérüléseket

2022. augusztus 25.|

Bár igaz, hogy a jakuzzi kellemes érzést nyújt, számos előnye van az elme és az egészség szempontjából is. Többek között csökkenti a stresszt és elősegíti a relaxációt, de az egyik legfontosabb, hogy segít az izomproblémákon.

  • Kép: premiummedence.hu

Medenceépítés házilag lépésről lépésre

2022. augusztus 25.|

Ha van kertünk, akkor az úszómedence mindenképpen jól fog kinézni benne. Ez nemcsak eleganciát kölcsönöz a területnek, hanem a sokoldalúságának hála remek lehetőséget teremt a nyári hónapok során, hogy együtt legyünk a szeretteinkkel.