Fittnek maradni nassolás mellett

Az egészséges étkezés ellentmondásos téma a XXI. században. Egyfelől ez a feldolgozott, nagyipari körülmények közt előállított „műanyag” ételek kora, gyorséttermekkel, egészségtelen nassolni valókkal.

Másrészről viszont napjainkban adott a lehetőség sokkal tudatosabb táplálkozásra, mint eddig bármikor. Ennek egyik oka az orvostudomány fejlődése, másfelől az élelmiszerek széles választéka, melyekhez nap, mint nap hozzáférünk. Kedvünkre válogathatunk a különböző egzotikus gyümölcsök, glutén és cukormentes termékek közt.

A vegetáriánus életmód is egyre könnyebben követhető. Több szakácskönyv is készült kifejezetten azzal a céllal, hogy húsmentesen is ízletes ételeket főzhessünk, ráadásul egymás után nyílnak a kifejezetten vegetáriánusokat váró éttermek. Ami az édességeket és egyéb nassolni valókat illeti, ezen a területen is bőséges választék áll rendelkezésre: vannak kimondottan károsak, de akadnak egészségesebb opciók is.

Áldozat nélküli „bűnözés”

A süteményekről senkinek sem az egészséges életmód, vagy a diéta jut elsőként az eszébe. Nem is csoda, hiszen az emberek többsége családi összejöveteleket, ünnepeket és az azokat kísérő lakmározásokat társítja hozzájuk. Napjainkban azonban széles körben jelentkezett az igény tudatos, egészségesebb étkezés iránt. Sokan számolják a napi kalóriabevitelüket, illetve tudatosan igyekeznek kerülni egyebek közt a túlzott cukorfogyasztást.

A kereslet pedig mindig kínálatot szül, nem volt ez másként ebben az esetben sem. Youtube csatornák, blogbejegyzések százai foglalkoznak a témával, és ha ez nem lenne elég, nyomtatásban is megjelent több szakácskönyv, ami az egészséges nassolni valókra koncentrál.

Reneszánszukat élik a szó szoros értelmében klasszikus édességek is: az ókori Rómából, vagy akár Egyiptomból származó receptek nagy érdeklődésre tartanak számot, elvégre feldolgozott cukor helyett példának okáért mézet használtak ekkoriban.

Nem csak decemberben finom

S ha már a méznél tartunk, meg kell említenünk egy lehetséges alternatívát. Amennyiben kicsit egészségesebb, de mégis finom édességre vágyunk, amit mindenki szeret, kézenfekvő lehetőség a mézeskalács. Fűszerezése és egyedi illata miatt a legtöbben a karácsony ünnepéhez kötjük, ezért hajlamosak vagyunk évközben megfelejtkezni róla, pedig kifejezetten ízletes.

Mivel könnyedén formázható süteményről beszélünk, sőt a díszítés hagyományosan hozzátartozik a mézeskalácshoz, így bármilyen alkalomhoz passzolhat. Nincs más dolgunk, mint a karácsonyi sütiformákat (csillag, fenyőfa, mikulás, angyal, stb.) lecserélni valami semlegesre (smiley, mesehősök, stb). Az édesség kinézetét teljes mértékben az adott alkalomhoz és a vendégeinkhez igazíthatjuk, ha hajlandóak vagyunk egy kicsit keresgélni.

Süteménykiszúrókat ugyanis széles körben és nagy választékban lehet rendelni akár az interneten is, többféle tematikában. Ha a mézeskalácsunk húsvéti tojás, vagy akár halloween-i tök formát ölt, máris kevésbé érződik furcsának, hogy nincs karácsony, mégis ezt a „karácsnyi” ételt fogyasztjuk. A mézkalács házikónak sem kell feltétlenül télies formát öltenie, egy kis kreativitással akár balatoni nyaralót is formálhatunk belőle.

Ami azt illeti, az USA-ban nagy hagyománya van a mézeskalács házak sütésének, még versenyeket is rendeznek, ahol a legötletesebb (és finomabb) műveket jutalmazzák. Ezekről a versenyekről olyan nagy csatornák is beszámolnak, mint a FOX2.

Rohanó, gyorsan változó világunkban nem egyszerű az egészségünk megőrzése és a helyes táplálkozás. Mindazonáltal a széles választéknak köszönhetően sokkal könnyebb dolgunk van, mint 150-200 évvel ezlőtt élt felmenőinknek, akik szerencsének mondhatták magukat, ha életükben egyszer-kétszer kóstolhattak egzotikus gyümölcsöt. Némi odafigyeléssel, tudatos vásárlással és persze kreativitással megoldható, hogy úgy együnk ízletes édességeket, hogy közben nem veszélyeztetjük az egészségünket – persze a rendszeres testmozgás továbbra is feltétel.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Egy otthoni medence tavasztól őszig fitten tarthat minket

2024. július 14.|

Ahhoz, hogy mindig frissek és fittek legyünk, megfelelő életmódra van szükség. A rendszeres testmozgás pedig ennek egyik alappillére. Akinek medence van az udvarában, annak mindenképp érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, hiszen a rendszeres pancsolás fitten

Miért olyan fontos a megfelelő szigetelés?

2024. március 23.|

Az energiaárak drágulása rávilágított arra, hogy nemcsak a fűtési rendszer korszerűsítésére kell figyelmet fordítaniuk a háztulajdonosoknak, hanem a szigetelésre is. A szigetelés állapota nagyban befolyásolja a fűtési költségeinket, de számos más tényezőt is.

Helyes és helytelen fogmosási szokások

2024. március 19.|

A fogszuvasodás meglehetősen gyakori fogprobléma, és nem is gondolnánk, de emberek millióit érint szerte a világban. Ennek egyik oka az, hogy bár mosunk fogat, de azt nem a megfelelő módon tesszük.