Magyar felháborodás a téli olimpián

A téli olimpia nem szokott akkora rajongói tábort megmozgatni, mint a nyári, mégis egy emberként zúgott fel a magyar nemzet, amikor Liu Shaolin Sándor nyakából elvették az aranyérmet.

A magyar sportoló az 1000 méteres döntőn végig nagyszerűen teljesített, azonban az utolsó pillanatban minden megváltozott. A 26 éves versenyző semmit nem tudott tenni, egyszerűen elvették tőle az aranyérmet, és ha mindez nem lenne elég, akkor sárga lapot is kapott, ami még jobban súlyosbította a helyzetet.

A rövidpályás gyorskorcsolyázás az a sportág, amelyben folyamatosan lökdösődnek, összeütköznek, elesnek, úgyhogy olyan versenyző is megnyerheti, aki amúgy napokkal le van maradva. Itt nemcsak a tudás kell, hanem egy kis szerencse is, amit Steven Bradbury esete is bizonyít, aki 2002-ben úgy lett aranyérmes, hogy a döntőben mindenki felbukott előtte, és nem kevesebb, mint 15 méteres hátránnyal lett bajnok.

Egy igazságos vagy igazságtalan magyar kizárás

Ennél a sportágnál azt kell tudni, hogy ez előzés felelősségét mindig az a versenyző viseli, aki belekezdett, de csak addig, amíg egymás mellé nem érnek. Ebben a pillanatban a felelősséget meg kell osztani. De akkor miért lett sárga lapos a magyar?

Liu Shaolin Sándor a futom egy korábbi szakaszában súlyos hibát követett el, amit akkor a nézők még nem tudtak. A nagy rohanásban véletlenül átlépte a pálya határát jelző vonalat. Miközben a vonalátlépés még nem szabálytalan mozdulat, azonban a visszatéréskor nem szabad akadályozni a többieket, ami ebben az esetben már nem mondható el. Ezáltal az emberek csak annyit láttak, hogy az aranyérem igazságtalanul kerül a kínai versenyző nyakába.

Sándor a bal kezével kilökte a pályáról az előzni próbáló kínait, aki azonnal elvesztette az egyensúlyát, és szó szerint belekapaszkodott Sándorba. Ez a kapaszkodás azonban az után történt, hogy a magyar játékos meglökte a társát, tehát a szabálytalankodás már megtörtént. Sajnos, bármennyire is fájdalmas, ez a kizárás teljesen jogosnak tűnik.

A sárga lap nem szimpla kizárás

Kövér Balázs ISU-versenybíró frappáns szakvéleményt fogalmazott meg a történtekkel kapcsolatban. Elmondta, hogy Liu Shaolin Sándort nem csupán kizárták, hanem sárga lappal büntették. A sárga lap lényegesen komolyabb következményekkel jár, mivel ezáltal az ötödik helyét is bukta, tehát olyan, mint nem is vett volna részt a versenyben, magyarul otthon is maradhatott volna.

A versenyzők akkor szoktak sárga lapot kapni, amikor kettő szabályszegés történik. Ebben az esetben az egyik a vonalátlépés volt, ami bár nem tilos, de nem szabadott volna akadályozni a többieket, ami megint szubjektív kérdés, azonban a bírók úgy döntöttek, hogy szabálytalanságnak könyvelik el. A másik hiba pedig az érkezés volt, amikor az a bizonyos bal kéz talán elérte a kínai, talán nem, ezt megint a bírók döntötték el.

Vajon akkor jogos a magyar zúgolódás? Lényegében, hiszen a hátulról előző, két kézzel kapaszkodó versenyzőt is diszkvalifikálni kellett volna, mivel ő is bőven szabálytalankodott. Ez azonban nem történt meg.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Fogfájás csillapítása 2 perc alatt

2023. február 4.|

Sajnos a fogfájás csillapítása 2 perc alatt nem lehetséges, mert a fogfájás leggyakrabban a fog vagy a fogíny betegségének következménye, amelynek kezelése orvosi beavatkozást igényel.

Fittnek maradni nassolás mellett

2023. január 18.|

Az egészséges étkezés ellentmondásos téma a XXI. században. Egyfelől ez a feldolgozott, nagyipari körülmények közt előállított „műanyag” ételek kora, gyorséttermekkel, egészségtelen nassolni valókkal.