Medenceépítés házilag lépésről lépésre

Ha van kertünk, akkor az úszómedence mindenképpen jól fog kinézni benne. Ez nemcsak eleganciát kölcsönöz a területnek, hanem a sokoldalúságának hála remek lehetőséget teremt a nyári hónapok során, hogy együtt legyünk a szeretteinkkel.

A család és a barátok ugyanúgy kiélvezhetik a hétvégéket és a meleg estéket, a medencével biztosítjuk, hogy mi legyünk mindig a partik központjában. Igen ám, de mivel jár a medenceépítés?

Hogyan zajlik a medenceépítés?

A legtöbben a nyár érkezésével gondolkodnak el az otthonuk felújításán, azonban sokkal jobban járunk, ha már a tavaszi hónapok során nekiállunk a tervezésnek. A medence típusától függően az építés akár hetekig is eltarthat, úgyhogy nem érdemes túl sokat várni vele. Válasszuk a premiummedence.hu komplett medence árak oldalát a kezdéshez.

Ahhoz, hogy elkezdjük a házi kivitelezést, a legfontosabb a költségvetés elkészítése. Talán senki sem akar félig kész medencét kapni, és pár hónap múlva befejezni a munkákat. Éppen ezért több tényezővel is tisztában kell lennünk, amik segítenek a pontos összeg kalkulálásában. Ilyen lehet a földterület jellemzője és a méretek. Érdekes, hogy nem tudunk találomra választani, mivel a medence paraméterei mindig a telek dimenziójától függenek. Egy apró hátsó kertben nem fogunk tudni hatalmas úszómedencét elhelyezni, bár ezt a saját ízlésünk is befolyásolja.

A méret kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy a kapacitás nagy mértékben befolyásolja az árakat. Nem mindegy, hogy 5×3 vagy 10×5 méteres medencénk lesz, ahogy az sem, hogy a mélység 1 vagy 1,70 méter. Természetesen sokkal nagyobbat lehet ugrálni a második megoldásnál, azonban ez azt is jelenti, hogy mélyebbre kell nyúlnunk a zsebünkben.

Fontos szempontok az építésnél

Gyorsan megelőlegezve szükség lesz a medence formájára, pontos méretére, a mélységére, a tisztítórendszerére és a medence anyagára. A nagyobb medencék úszáshoz valók, tehát akkor érdemes választani, ha sportolás céljából akarjuk megépíteni. A kisebb medencékben tökéletesen lehet csobbanni, tehát a gyerekek is szeretik, ugyanakkor bárki lehűtheti magát benne. Itt szorosan kapcsolódik a mélység is, nem mindegy, hogy úszásra vagy játékra kell.

A szűrőrendszer kiválasztása hosszú távon sokat adhat a medencéhez, úgyhogy érdemes időben eldönteni, hogy milyet szeretnénk. Ha pedig az anyagot nézzük, akkor a saját medencét általában betonból szokták megépíteni, bár egyesek inkább az előre gyártott műanyagot választják.

Plusz pont, hogy ellenőriznünk kell az aktuális építési engedélyeket, mivel ez mindig a helyi városházától függ. Minél nagyobb a medence mérete, annál biztosabb, hogy szükség lesz arra az engedélyre.

Megfelelő hely kiválasztása

Kép: premiummedence.hu

Kép: premiummedence.hu

Kimondhatjuk, hogy ez a lépés talán a legfontosabb. Szűrőberendezést utólag is tudunk cserélni, de ha egyszer elkészült a medence, akkor azt nem fogjuk tudni mozgatni. Lehet, hogy a fejünkben létezik egy kép arról, hogy hol szeretnénk lubickolni, de ez néha erősen eltér a valóságtól.

Az első és legfontosabb, hogy sík helyet kell találni, ami elég távol van a fáktól, hogy megkíméljük magunkat a gyökerektől és a falevelektől. Az is lényeges, hogy elég helyünk legyen az építkezéshez, ne kelljen hozzá túl sok mindent ledönteni vagy elszállítani. A jó tájolás nagyon fontos, hiszen azt szeretnénk, ha a lehető leghosszabb ideig érné a napfény, mivel így sokkal tovább tudjuk használni a medencét.

Fontos szempont, hogy elég távol legyen a háztól, így rengeteg bosszúságtól megkíméljük magunkat, senki sem fog csöpögő hajjal besétálni a hálószobába. A megfelelő elektromos rendszerre is szükség lesz, tehát ezt is mindig ellenőrizni kell a hely kiválasztásánál. Végül, de nem utolsó sorban gondoljunk arra, hogy elkerüljük a kíváncsi szemeket.

Fontos szempontok az építkezés során

A vízvezeték és a vízkezelő rendszer a költségek nagy részét jelentik, úgyhogy mindig számítsuk bele a telepítésbe. Emellett szükségünk lesz egy elektromos panelre, ami a tisztítási folyamathoz és a világítás működéséhez fog kelleni.

A következő lépés mindig az anyagok kiválasztása lesz. Az acél inkább a kisebb medencéknél tökéletes, a legtöbben azonban poliésztert vagy betont választanak. A poliészter nagyon gazdaságos, könnyen összeszerelhető, viszont a medence egyben érkezik, tehát nem változtathatunk a formáján. A beton ellenálló, de sokkal több munkával jár, viszont teljes mértékben személyre szabható.

Az anyag kiválasztása után jön a bélés kérdése. A felső burkolathoz többféle anyag közül választhatunk, ott van a PVC, a csempe, a rozsdamentes acél vagy a fa. A leggazdaságosabb megoldás a medencefesték szokott lenni, ezt azonban minden nyáron el kell végezni.

Végül, de nem utolsó sorban jön a vízhatlan réteg hozzáadása. Ezt soha ne hagyjuk ki, mivel a víz átszűrődhet a betonon, és akár a talaj is felszívhatja. A vízhatlan réteggel azonban megakadályozzuk a víz átjutását, és már készen is állunk a csobbanásra.

Összességében elmondható, hogy a saját medence építés rengeteg tervezéssel és munkával jár, ugyanakkor nem fogunk sokkal többet megtakarítani, úgyhogy még mindig választhatjuk a szakembert.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Miért olyan fontos a megfelelő szigetelés?

2024. március 23.|

Az energiaárak drágulása rávilágított arra, hogy nemcsak a fűtési rendszer korszerűsítésére kell figyelmet fordítaniuk a háztulajdonosoknak, hanem a szigetelésre is. A szigetelés állapota nagyban befolyásolja a fűtési költségeinket, de számos más tényezőt is.

Helyes és helytelen fogmosási szokások

2024. március 19.|

A fogszuvasodás meglehetősen gyakori fogprobléma, és nem is gondolnánk, de emberek millióit érint szerte a világban. Ennek egyik oka az, hogy bár mosunk fogat, de azt nem a megfelelő módon tesszük.

Ez lehet álmaid munkája, ha fontos számodra a sport

2023. november 20.|

Az idősebbek gyakran hangoztatják, hogy olyan szakirányba próbáljunk meg elhelyezkedni, mely igazán közel áll a szívünkhöz, ennek köszönhetően a későbbiekben a hobbink lesz majd a munkánk.