Miért olyan fontos a megfelelő szigetelés?

Az energiaárak drágulása rávilágított arra, hogy nemcsak a fűtési rendszer korszerűsítésére kell figyelmet fordítaniuk a háztulajdonosoknak, hanem a szigetelésre is. A szigetelés állapota nagyban befolyásolja a fűtési költségeinket, de számos más tényezőt is.

A hőszigetelés kérdése rendkívül lényeges a házak és lakások esetében, ugyanakkor sokan mégis kerülik ezt a témát. Inkább költenek a fűtési rendszer javítására, vagy egy kiegészítő fűtési megoldás beszerelésére, mint a szigetelésre. Ez persze nem meglepő, hiszen a hőszigetelés korszerűsítése meglehetősen nagy anyagi terhet róhat ránk, ezt pedig a legtöbben igyekeznek elkerülni. A megfelelő szigetelés azonban nemcsak azért fontos, mert segít spórolni a fűtési költségeink, bár ez is kétség kívül nyomos érv.

Lássuk, miért jó, ha korszerűsítjük a szigetelést?

Hogyan befolyásolja a mindennapjainkat, ha megfelelő a szigetelés?

Ahogyan arról már a bevezetőben is szó volt, a megfelelő szigeteléssel pénzt takaríthatunk meg, ez pedig bizony komoly befolyással lesz a mindennapjainkra. Kevesebbet stresszelünk a rezsi költségen, akár a megspórolt pénzt félre is tudjuk tenni, tehát ez mindenképpen pozitív. Természetesen nemcsak a tárcánknak lesz jó, ha megfelelő az otthonunk hőszigetelése. Kevesen tudják, de az épületek hőveszteségének 25-40 százaléka nem a nyílászárók, hanem a falak miatt távozik. Ha megfelelő szigetelőanyagot választunk, akkor az otthonunk komfortérzetét is növelni tudjuk.

Télen egyenletesebben lesz meleg, nyáron pedig kevésbé melegszik fel a lakás, ami miatt sokkal jobban fogjuk érezni magunkat a négy fal között. A belső hőingadozás csökkenésével nő a komfortérzetünk, ez pedig jó hatással lesz a hangulatunkra is.

A megfelelő szigetelés persze nemcsak a hőszigetelésben játszik fontos szerepet, de a hangszigetelésben is. A homlokzati szigetelés már 10-15 cm-es vastagságban segíthet csökkenteni a kintről beszűrődő zajokat. Ha csökken a zajterhelés, akkor mi is jobban fogjuk érezni magunkat, különösen, ha forgalmas környéken élünk.

Arról már nem is beszélve, hogy a megfelelő szigeteléssel az egészségünkért is sokat tehetünk, ugyanis a penész elterjedését akadályozhatjuk ezáltal. A rossz szigetelés miatt ugyanis hőhidak alakulhatnak ki, a hidegebb falszakaszok pedig elősegíthetik a penész kialakulását. Egy jól megválasztott szigeteléssel viszont nem kell tartanunk a penésztől, és persze a vele járó egészségügyi kockázatoktól sem.

Hosszú távú előnyök

Természetesen nemcsak a mindennapokban lesznek előnyei a megfelelő szigetelésnek, hanem hosszú távon is nagyon előnyös, ha belevágunk a felújításba. A szigeteléssel ugyanis egyrészt állagmegóvást végzünk, tehát az ingatlan jó állapotát igyekszünk megőrizni, ezzel pedig az értékét is növelni fogjuk. A homlokzati hőszigetelésnek emellett esztétikai értéke is van, és bár ez a mindennapokban nem olyan lényeges, az eladásnál igen is fontos tényező lehet, ha egy szépen rendezett házat hirdetünk.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Miért olyan fontos a megfelelő szigetelés?

2024. március 23.|

Az energiaárak drágulása rávilágított arra, hogy nemcsak a fűtési rendszer korszerűsítésére kell figyelmet fordítaniuk a háztulajdonosoknak, hanem a szigetelésre is. A szigetelés állapota nagyban befolyásolja a fűtési költségeinket, de számos más tényezőt is.

Helyes és helytelen fogmosási szokások

2024. március 19.|

A fogszuvasodás meglehetősen gyakori fogprobléma, és nem is gondolnánk, de emberek millióit érint szerte a világban. Ennek egyik oka az, hogy bár mosunk fogat, de azt nem a megfelelő módon tesszük.

Ez lehet álmaid munkája, ha fontos számodra a sport

2023. november 20.|

Az idősebbek gyakran hangoztatják, hogy olyan szakirányba próbáljunk meg elhelyezkedni, mely igazán közel áll a szívünkhöz, ennek köszönhetően a későbbiekben a hobbink lesz majd a munkánk.