Mivel csökkenthetjük az infláció okozta problémákat?

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy nyilatkozott, hogy a lakáshitel egy megoldás arra, hogy az infláció elől elmeneküljünk. Ezt azzal magyarázta, hogy a hitelkamatok továbbra is az infláció értéke alatt vannak, ráadásul lakásvásárlás során, annak ára a jövőben tovább fog emelkedni.

A jegybanki változtatások miatt a lakáshitel kamatok 2022. áprilisában 6-7 százalékon mozogtak átlagosan, ugyanakkor könnyen lehet, hogy nem sokára megugorják a 10 százalékot is. Megoldás lehet tehát lakáshitel segítségével ingatlant vásárolni, ezzel tudunk hatékonyan védekezni a drágulások ellen.

A 6-7% jelenleg olcsónak számít, ugyanis 2012-ben a támogatott hiteleket hasonló feltételek mellett lehetett megkapni – közölte Gadanecz Zoltán. Hozzátette, tény, hogy az utóbbi években ezek a kamatok sokat csökkentek az aktuális piaci viszonyoknak köszönhetően, viszont újabb változások miatt teljesen megfordulhat a kocka. Hamarosan olyan szintet érünk el, ami már riasztó lehet a hitelfelvétel során.

„Úgy látjuk, hogy 10 százalék fölé is fognak kúszni a kamatok, ez akár még idén, a negyedik negyedévben be is következhet. Ezért ha valaki most felvesz hét százalékon egy hitelt, még a szabott áron tudja fizetni azt, akár 10-20 évig rögzített kamattal, és számos szempontból jobban jár, mintha halogatná a döntést” – mutatott rá.

Gadanecz Zoltán ezzel összefüggésben felhívta rá a figyelmet, mivel a legtöbb prognózis szerint az infláció 2022-ben a 10 százalékot is elérheti, gazdaságilag jóval kifizetődőbb jelenleg, ha hitelt igénylünk.

Példával is szemléltette a számokat. Ha egy család idén mondjuk 50 millió Forint értékben vásárol ingatlant, akkor csak az aktuális infláció miatt 5 milliót növekedik annak értéke 1 év alatt. Ez pedig továbbra is azt jelenti, hogy a hitel miatt nem értéktelenedik el úgy a pénzünk, tehát még befektetésnek is kiváló.

Kérdésre válaszolva beszélt arról is, miután a kamatlábak felmennek 10-12 százalékra, az is csak ideiglenes lesz. Ez sokakat eltántoríthat majd a későbbi vásárlástól, pedig pánikolni összességében akkor sem kell majd.

„Nem szabad majd megállni akkor sem a gondolkodásban, ha esetleg az infláció szintje fölé nőnek a kamatok, mert ha megjelenik egy jobb konstrukció a piacon, akkor úgymond ki lehet majd azt váltani. Erre valószínűleg néhány éven belül lesz is lehetőség, és ha azt nézzük, hogy a hitelt átlagban 20 évre szokták felvenni a fogyasztók, akkor ez az időszak csak a töredéke a teljes futamidőnek”

– értékelt a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

Aki tehát hitelt szeretne a közeljövőben felvenni, mielőbb érdemes megtennie, mert most a legjobb erre az időzítés, amivel elkerülheti a magas infláció okozta pénzcsökkenést.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Fittnek maradni nassolás mellett

2023. január 18.|

Az egészséges étkezés ellentmondásos téma a XXI. században. Egyfelől ez a feldolgozott, nagyipari körülmények közt előállított „műanyag” ételek kora, gyorséttermekkel, egészségtelen nassolni valókkal.

A zenehallgatás egészségügyi előnyökkel is jár

2023. január 3.|

Fizikai, közösségi, hangulatjavító előnyökkel egyaránt jár a zenehallgatás – írja a Healthline. A zene egyesít, közösséget kovácsol, gondoljunk csak a nemzeti himnuszokra, melyek a sporteseményeken összekötik a tömegeket, vagy épp azokra a tiltakozó dalokra, melyek

Minden, amit érdemes tudnunk a sportoláshoz használt okosórákról

2023. január 2.|

A mai modern világban, a rohamosan fejlődő technológiáknak köszönhetően már minden használati eszközünk lehet okos, ez alól pedig nem lehetnek kivételek a karórák sem. Az okosórák használata éppen ezért az elmúlt néhány év során folyamatosan