Mivel csökkenthetjük az infláció okozta problémákat?

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy nyilatkozott, hogy a lakáshitel egy megoldás arra, hogy az infláció elől elmeneküljünk. Ezt azzal magyarázta, hogy a hitelkamatok továbbra is az infláció értéke alatt vannak, ráadásul lakásvásárlás során, annak ára a jövőben tovább fog emelkedni.

A jegybanki változtatások miatt a lakáshitel kamatok 2022. áprilisában 6-7 százalékon mozogtak átlagosan, ugyanakkor könnyen lehet, hogy nem sokára megugorják a 10 százalékot is. Megoldás lehet tehát lakáshitel segítségével ingatlant vásárolni, ezzel tudunk hatékonyan védekezni a drágulások ellen.

A 6-7% jelenleg olcsónak számít, ugyanis 2012-ben a támogatott hiteleket hasonló feltételek mellett lehetett megkapni – közölte Gadanecz Zoltán. Hozzátette, tény, hogy az utóbbi években ezek a kamatok sokat csökkentek az aktuális piaci viszonyoknak köszönhetően, viszont újabb változások miatt teljesen megfordulhat a kocka. Hamarosan olyan szintet érünk el, ami már riasztó lehet a hitelfelvétel során.

„Úgy látjuk, hogy 10 százalék fölé is fognak kúszni a kamatok, ez akár még idén, a negyedik negyedévben be is következhet. Ezért ha valaki most felvesz hét százalékon egy hitelt, még a szabott áron tudja fizetni azt, akár 10-20 évig rögzített kamattal, és számos szempontból jobban jár, mintha halogatná a döntést” – mutatott rá.

Gadanecz Zoltán ezzel összefüggésben felhívta rá a figyelmet, mivel a legtöbb prognózis szerint az infláció 2022-ben a 10 százalékot is elérheti, gazdaságilag jóval kifizetődőbb jelenleg, ha hitelt igénylünk.

Példával is szemléltette a számokat. Ha egy család idén mondjuk 50 millió Forint értékben vásárol ingatlant, akkor csak az aktuális infláció miatt 5 milliót növekedik annak értéke 1 év alatt. Ez pedig továbbra is azt jelenti, hogy a hitel miatt nem értéktelenedik el úgy a pénzünk, tehát még befektetésnek is kiváló.

Kérdésre válaszolva beszélt arról is, miután a kamatlábak felmennek 10-12 százalékra, az is csak ideiglenes lesz. Ez sokakat eltántoríthat majd a későbbi vásárlástól, pedig pánikolni összességében akkor sem kell majd.

„Nem szabad majd megállni akkor sem a gondolkodásban, ha esetleg az infláció szintje fölé nőnek a kamatok, mert ha megjelenik egy jobb konstrukció a piacon, akkor úgymond ki lehet majd azt váltani. Erre valószínűleg néhány éven belül lesz is lehetőség, és ha azt nézzük, hogy a hitelt átlagban 20 évre szokták felvenni a fogyasztók, akkor ez az időszak csak a töredéke a teljes futamidőnek”

– értékelt a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

Aki tehát hitelt szeretne a közeljövőben felvenni, mielőbb érdemes megtennie, mert most a legjobb erre az időzítés, amivel elkerülheti a magas infláció okozta pénzcsökkenést.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

A hőszivattyú javítja a benti levegő minőségét

2022. augusztus 25.|

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a légszennyezés, ami főleg a városokban és az autóutak közelében tapasztalható. Sok olyan környék létezik, amit minden oldalról egy gyár vesz körbe, így a levegő nem a legjobb minőséget nyújtja

A rendszeres jakuzzizás enyhíti a sportsérüléseket

2022. augusztus 25.|

Bár igaz, hogy a jakuzzi kellemes érzést nyújt, számos előnye van az elme és az egészség szempontjából is. Többek között csökkenti a stresszt és elősegíti a relaxációt, de az egyik legfontosabb, hogy segít az izomproblémákon.

  • Kép: premiummedence.hu

Medenceépítés házilag kezdőknek és haladóknak

2022. augusztus 25.|

Ha van kertünk, akkor az úszómedence mindenképpen jól fog kinézni benne. Ez nemcsak eleganciát kölcsönöz a területnek, hanem a sokoldalúságának hála remek lehetőséget teremt a nyári hónapok során, hogy együtt legyünk a szeretteinkkel.