Múlt

Egri Ifjúsági Football Klub

Az egri tanuló ifjúság türelmetlenül szemlélte a felnőttek tehetetlenségét, ezért – mert feltétlen játszani akart – 1907-ben megalakította az Egri Ifjúsági Football Klubot. Első idegenbeli mérkőzésüket Hatvanban játszották az egriek, és 2-0-s győzelmet arattak.

Egerben a Dobó István katonai laktanya előtti területet használták játéktérnek, főleg iskolai tornaünnepélyek alkalmával léptek színre a diákok csapatai. A fiatalok nyomán a felnőtt lakosság is beindult, így az 1908-ban megalakult Egri Torna Egyesület, az atlétika mellett pártfogásba vette a labdarúgást is.

Az ETE vezetése toborzót, majd edzőmérkőzéseket szervezett, mivel más települések csapatai már szervezett (az MLSZ 1901-ben alakult) bajnokságban szerepeltek. Az Érsekkert mögötti (a vasútállomással szemben) alkalmi pálya volt a mérkőzések helyszíne, számos budapesti csapat is eljutott meghívásra Egerbe. Játszottak az egriek miskolci csapatokkal is. Az emberek közötti békétlenséget azokban az időkben sem nélkülözte a közélet. Ennek okán vált ki az ETE-ből az önálló Egri Footbal Klub 1913-ban. Már azon gondolkoztak, hogy elindulnak bajnoki küzdelmekben, az I. világháború azonban meghiúsította a tervüket. Barátságos mérkőzéseket Tiszafüred és Mezőkövesd csapataival rendeztek. Utóbbiakkal botrányos összecsapást is feljegyzett az akkori krónikás.

A MESE 1919-ben született

Különös módon, az első világégés után is a diákok szorgalmazták a folytatást. Az Egri Torna Egylet rövid ideig működött, helyette Egri Testgyakorló Kör alakult számos szakosztállyal, benne labdarúgással. Miskolc és Losonc csapatát nyerték meg ellenfélnek. Az eredményekről már az Egri Újság is beszámolt. Az egri labdarúgás fejlesztésének alapvető követelménye azokban az időkben egy állandó játéktér kialakítása. A Tanácsköztársaság idején a pálya az Érsekkert közepén volt, ahol később szovjet emlékmű állt, majd utóbb szökőkút és park létesült. Gondoltak a mai stadion helyére is, ám a vizes terület lecsapolása sok pénzbe került volna. Ezért évi 1 aranykorona eszmei díjért az érsekségtől megkapta a klub a jelenlegi salakos pálya helyét, ami akkor bokros, fás terület volt. Elfogadható körülmények megteremtése társadalmi összefogással történt. Tervezték, hogy mielőbb belépnek a Magyar Labdarúgó Szövetségbe. Az Egri Munkás Testedző Egyesület neve alatt folyt a tervezés, ám a politikai változások számos elképzelést meghiúsítottak.

A Tanácsköztársaság bukása után ismét Egri Torna Egylet lett a klub neve. Közben országos szervezésben létre hozták a MOVE (Magyar Országos Véderő Egylet) klubokat, hozzá társult az Egri Sport Egylet, kialakult a legendás MESE, még 1919-ben. Az első tréner Kiss Béla volt, aki a Bp. Postástól érkezett. Eger csapata 1920-ban így állt fel: Opré – Szanitsák, Szőke, Lantos – Csendes, Csányi – Hollós, Jezniseszki, Lakatos, Kulcsár, Petrik. Az első bajnoki mérkőzést 1920. október 11-én játszotta az Eger a Miskolci MOVE csapatával és 1-1 lett az eredmény a kerületi bajnokságban. A bajnoki mérkőzések mellett rendszeresek voltak a barátságos találkozók. A MESE csapata 1921-ben nyerte első bajnoki címét.

A közönség érdeklődése egyre inkább fokozódott, 1922-ben egy budapesti kerületi csapat ellen (barátságos mérkőzésen) 3000 néző volt a salakos pálya körül. Feljegyzések szerint az egri labdarúgó sport első évtizedeinek legnagyobb játékos egyénisége Lakatos Lajos volt. Anyagi gondok mindig adódtak, ezért voltak évek, amikor csak barátságos mérkőzéseket játszott a MESE. Számos fővárosi csapat megfordult Egerben, hogy bemutassa a játék magasabb színvonalát. Sok esetben ráfizetéssel jártak ezek az akciók. Érdekesség, hogy a MESE helyben tovább rivalizált az ETE csapatával. A játékosokat ide-oda csábították. Megjegyzést érdemel, hogy magas színvonalú és rendszeres volt Egerben a középiskolai csapatok bajnoksága. Gondot jelentett, hogy csak egyetlen pálya állt rendelkezésre. Számos kísérlet történt stadion építésére, a szükséges anyagiak azonban továbbra is hiányoztak. Még az országos sajtó is foglalkozott az egri pályaviszonyokkal. Az 1930-as években alakultak más csapatok, Egri Dobó István SE és Egri Vasas (Lakatosárugyár) néven is. A Vasas helyi riválisa lett a MESE csapatának.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Fogfájás csillapítása 2 perc alatt

2023. február 4.|

Sajnos a fogfájás csillapítása 2 perc alatt nem lehetséges, mert a fogfájás leggyakrabban a fog vagy a fogíny betegségének következménye, amelynek kezelése orvosi beavatkozást igényel.

Fittnek maradni nassolás mellett

2023. január 18.|

Az egészséges étkezés ellentmondásos téma a XXI. században. Egyfelől ez a feldolgozott, nagyipari körülmények közt előállított „műanyag” ételek kora, gyorséttermekkel, egészségtelen nassolni valókkal.