Öt szinten alapuló Ornish-diéta, ami fogyaszt és az érrendszerre is vigyáz

Amikor meghalljuk a diéta szót, akkor rossz emlékeink lesznek. Az Ornish-diéta viszont egy egészen új megközelítés, ami nemcsak tartós fogyást hoz, hanem az érrendszert is erősíti.

Ez a különleges módszer dr. Dean Ornish nevéhez fűződik, aki még a 70-es években készítette el a speciális, főleg növényi alapú étrendjét. A célja mindig ugyanaz, védeni a szív- és érrendszert, hogy a leadott kilók mellett az egészségünket is garantáljuk. Az étrend feltalálója nagyon is tudja, hogy miről beszél, hiszen mindennap foglalkozik ezzel a témával, mint kardiológus és a Kaliforniai Egyetem klinikai professzora. A nevéhez fűzhető még a Betegségmegelőzési Orvostudományi Kutatóintézet megalapítása is, tehát biztosak lehetünk benne, hogy az emberek egészsége vezeti.

Az általa kifejlesztett diéta sokkal jobban hasonlít egy életmódhoz, ahol szinte teljesen száműzzük a magas telítettzsír-tartalmú élelmiszereket, a szénhidrátokat és az állati eredetű fehérjéket. Emellett a rendszeres testmozgást is előírja, ami lehet aerobik is. Nagy hangsúlyt fektet még a stresszkezelésre, valamint támogatja a szociális kapcsolatokat, hogy a szellemi egészségünk tovább segítse az életmódunkat.

Az Ornish-diéta alapja

Az Ornish-diéta alapja, hogy az ételeket öt csoportba kell osztani, ahol az egyes jelöli a legegészségesebbeket, az ötös pedig a legegészségtelenebbeket. Az is fontos, hogy az étrendnek mindössze 10 százaléka zsiradék, abból is csak a jobb fajták. A doktor követői egy év alatt 10 kilót szoktak fogyni, és ezt később sem szedik vissza, legalábbis nem mindet. Érdekes, hogy a diéta nem tilt semmilyen ételt, hanem inkább a kategorizálást választja, így azonnal láthatjuk, hogy miből tudunk többet fogyasztani, és hogy mit kell mérsékelnünk.

Az öt csoport

Az egyes csoportba tartoznak a legegészségesebbek, tehát a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, a tojásfehérje, az omega-3 zsírsavban gazdag olajok.

A kettes csoportba szintén egészséges választásokat kapunk, azonban itt már csökkenteni kell a mennyiséget. Ide kerülnek a diófélék, avokadó, olívaolaj, lazac, befőzött gyümölcsök, zöldségkonzervek, koffeinmentes italok, valamint a szójaszósz.

A harmadik csoport a közepesen egészséges kategória. Ebbe kerül a tőkehal, tonhal, tenger gyümölcsei, finomított cukor, telített zsírsavak, és a normális zsírtartalmú tejtermékek.

A negyedik csoport a kevésbé egészséges ételeket gyűjti össze. Ezek a zsírok, a zsíros húsok, a baromfi, és az olyan halak, amikbe magasabb lehet a higanytartalom. Itt van még a magas zsírtartalmú tej, a margarin és a majonéz is.

Végül jön az ötödik csoport, amik a legkevésbé egészségesek, tehát a legkevésbé ajánlottak. A vörös húsok, a rántott halak és húsok, a tojássárgája, a felvágottak, a belsőségek, a vaj, a tejszín, a pálmaolaj és minden, ami bővelkedik a transz- és telített zsírsavakban.

Ha kíváncsiak vagyunk az ötfokozatú étrend elkészítésére, akkor a Femina oldalán találunk pár tippet. Lehet, hogy nem fogjuk teljes mértékben követni, azonban egy próbát biztosan megér.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

Megszűnik a Digi Sport

2022. június 25.|

2022. július 1. után a Digi Sport csatorna megszűnik, nem fog tovább közvetíteni semmilyen sport műsort. 13 évnyi működés után tehát végéhez ért az ország egyik legnépszerűbb csatornája.

  • Fotó: AFP

Az elájult műúszót edzője mentette ki a vizes vb-n

2022. június 24.|

A budapesti FINA világbajnokság majdnem tragédiával végződött, amikor az amerikai műúszó eszméletét vesztette a medencében. Anita Alvarez esete hatalmas ijedtséget keltett az emberekben, amiről az egész világon beszámoltak.