Új alapítvány segíti az ételallergiás magyar családokat

Az allergia világszinten jelen van, Magyarországon is 100-ból 14 embert érint. Legjellemzőbb formája az ételallergia, aminek hatására akár életveszélyes egészségi állapot, romlás is felléphet.

Mindannyian hallottuk a napokban felröppent hírt, az egész sajtót és közösségi médiát átjárta, hogy egy óvónő megmentette egy óvodás életét azzal, hogy gyorsan beadta neki az életmentő adrenalin injekciót. Az eseményt, illetve az életmentést egészségügyi szakértők is megerősítették, miszerint a pedagógus jól döntött, hogy  azonnal alkalmazta az eljárást, különben a kis ovis könnyen belehalhatott volna, még mielőtt a mentők kiérkeznek.

Az ételallergia egyébként nagy tömegeket érint, fontos tehát, hogy beszéljünk róla és alkalmazzunk olyan megoldásokat, melyek segítenek, főleg hátrányosabb helyzetű családok esetében.

Ételallergiás és Ételintoleranciás Gyermekekért és Családokért Alapítvány

A szegényebb helyzetű családok és gyerekek esetén különösen nagy gondot jelent a – pl. gluténmentes, tejmentes, illetve adalékmentes, stb. –  termékek megvásárlása, ezért alakult meg a  Ételallergiás és Ételintoleranciás Gyermekekért és Családokért Alapítvány, melynek kuratórium elnöke Dr. Barta Anita. Ha belegondolunk, a környezetünkben is rengeteg olyan ismerős van, aki allergiás valamilyen ételre, viszont a “mentes” termékek kínálata eléggé szűkös, és azok ára jóval meghaladja a hagyományosakét.

“Mi lobbizunk azért, hogy csökkentsék az ilyen termékek áfáját, de mentes csomagokat is szétosztottunk már. A célunk segíteni és megelőzni az allergiában szenvedők rosszullétét. Rájuk az ilyen élelmiszerek gyógyszerként hatnak, nem helyénvaló tehát, hogy luxuskiadást jelentsenek”

– mondja Dr. Barta Anita, az Ételallergiás és Ételintoleranciás Gyermekekért és Családokért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Többek között kihangsúlyozta a figyelemfelkeltést is, hogy a fentebbi hasonló veszélyes esetek ne alakulhassanak ki. Szerintem már kisgyermekkorban érdemes odafigyelni a szokatlan fájdalmakra, és kivizsgáltatni időben a kisdedet, hogy később se legyen belőle életveszélyes állapot.

“Még azoknak is érdemes időszakosan, kúraszerűen elhagyni a tejet vagy a glutént, akik nem allergiások ezekre az anyagokra, hiszen az élet későbbi szakaszában kialakulhat érzékenység”

– teszi hozzá a kuratóriumi elnök, aki édesapjával, Barta Józseffel és nővérével, Szabó-Barta Melindával közösen hozta létre az alapítványt.

Az alapítvány várja vállalkozások és speciális szakértők segítségét

Az alapítvány tagjait jelenleg is segítik szakértő orvosok, olyan cég is akadt már, aki speciális élelmiszereket forgalmaz, de várják továbbiak jelentkezését.

Café Spirit

A Siófok, Fő u. 254-d szám alatt található Café Spirit az alapítvány vezetőségének kávézója, melyben többek között mentes termékeket is lehet vásárolni. Siófokon egyelőre ez az egyetlen vendéglátó hely, ahol glutén- és tejmentes termékeket fogyaszthatnak felnőttek és gyerekek egyaránt, miközben odafigyelnek a keresztszennyeződésekre is.

Megosztás

A következők is érdekelhetnek

A hőszivattyú javítja a benti levegő minőségét

2022. augusztus 25.|

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a légszennyezés, ami főleg a városokban és az autóutak közelében tapasztalható. Sok olyan környék létezik, amit minden oldalról egy gyár vesz körbe, így a levegő nem a legjobb minőséget nyújtja

A rendszeres jakuzzizás enyhíti a sportsérüléseket

2022. augusztus 25.|

Bár igaz, hogy a jakuzzi kellemes érzést nyújt, számos előnye van az elme és az egészség szempontjából is. Többek között csökkenti a stresszt és elősegíti a relaxációt, de az egyik legfontosabb, hogy segít az izomproblémákon.

  • Kép: premiummedence.hu

Medenceépítés házilag lépésről lépésre

2022. augusztus 25.|

Ha van kertünk, akkor az úszómedence mindenképpen jól fog kinézni benne. Ez nemcsak eleganciát kölcsönöz a területnek, hanem a sokoldalúságának hála remek lehetőséget teremt a nyári hónapok során, hogy együtt legyünk a szeretteinkkel.